Най-голямата охранителна компания в страната – "СОТ-Сигнално охранителна техника" (позната на пазара като "СОТ 161"), става вторият представител на сектора, който ще разраства дейността си чрез придобивания. Дружеството се е договорило да купи един от по-малките конкуренти на местния пазар – "Секюрити холдинг", в сделка, чиято цена на този етап не се посочва, пише Капитал.

За предстоящото сливане стана ясно от уведомлението, подадено от купувача пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). До петък трети страни могат да изразят писмено пред антимонополния регулатор становището си относно сделката и евентуалния ефект, който тя би оказала върху ефективната конкуренция на пазара.

В София, където е съсредоточена дейността й в областта на техническата охрана на обекти, "СОТ 161" има над 60 хил. обекта, като на смяна в столицата работят по 47 патрула. Общият брой на охраняваните обекти в страната пък надхвърля 90 хиляди. По оценки на КЗК това дава на дружеството пазарен дял в сегмента от порядъка на 10-20%. Сходен е и делът на "ВИП секюрити", а всички останали конкуренти в сегмента държат под 5% от пазара.