„Застрахователният сектор покрива над 100% от капиталовите изисквания, а допълнителното пенсионно осигуряване в България е устойчиво“.

Това е основният извод от прегледа на активите на пенсионните фондове и стрес тестовете на застрахователите и презастрахователите, съобщи председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова.

От проверените над 80 компании, за 13 застрахователни дружества са установени дефицити, но към 30 юни миналата година, и 7 от тях вече прилагат мерки, за да увеличат собствените си средства. Останалите работят в същата посока.

Регулаторът ще контролира възстановяването на 5 застрахователя, които са с общ пазарен дял от 1,49% в премийния приход на пазара. Зададен им е срок от 3 месеца, за да повишат собствените си средства за да покрият минималното капиталово изискване и 6 месеца, за да покрият капиталовото изискване за платежоспособност.

От две застрахователни компании комисията ще очаква доклади за напредъка им по отношение на капиталовото изискване за платежоспособност, като срокът е края на 2017 г.

Стрес тестът, който се проведе на застрахователния сектор е в своята финална фаза, съобщи Караиванова. Всяко дружество е тествано при следните сценарии: неблагоприятни пазарни условия , т.нар. сценарий двоен стрес, стрес със земетресение, с наводнение и стрес с недостиг на резервите. Един от предварително дефинираните сценарии за живото застрахователните и презастрахователните компании бе и стрес от дълголетие на населението, респ. на застрахованите. Според Караиванова, всеки от стресовете е тестван отделно, а не са обединявани, защото се смята, че хипотетичните ситуации, които те пресъздават, възникват и се развиват независимо една от друга.

Активите на пенсионните фондове са налични и се съхраняват от банките-попечители в съответствие с нормативните изисквания, установи оценката на техните активи, съобщи Караиванова. Не са установени отклонения от приложимата регулаторна рамка по отношение на прегледа на инвестициите в свързани лица. Прегледът на активите на пенсионните фондове в България обхвана всички 18 фонда за допълнително задължително пенсионно осигуряване и всички 9 фонда за допълнително доброволно пенсионно осигуряване. Общата стойност на проверените активи е 93%, а необходимите корекции са за общо 33 млн. лв.