Приходите на “Мтел” са се повишили с 6,7 на сто за първото тримесечие на 2017 г. Това показват обявени в понеделник финансови резултати на компанията майка “Телеком Аустрия”. Ръстът е продължение на позитивния тренд за стабилизиране на показателите на компанията от миналата година насам. От ноември 2015 г. главен изпълнителен директор на “Мтел” е Александър Димитров.

В отчета се обяснява, че причините за по-високите приходи са повишената консумация на мобилен интернет заради разширяващата се 4G мрежа на компанията и ръст в продажбите на устройства. Това е довело до увеличаване на приходите в мобилния сегмент със 7,2 процента до 81,1 млн. евро.

Друг двигател на растежа на “Мтел” са постъпленията от фиксирани услуги. Те нарастват с 4,9% до 22,4 млн. евро през първата четвърт на 2017 г. Ръстът се дължи главно на унифицирането на офертите на “Мтел” и “Близу” и подобрения в обслужването на клиентите. Потребителите на домашен интернет също отбелязват ръст с 2,4% до 428 хил.

Въпреки повишените приходи печалбата преди лихви, данъци и амортизации на “Мтел” пада с 16% до 28,2 млн. евро. Причините са увеличаване на разходите за закупуване на устройства заради повишените продажби на смартфони и таблети, както и по-високи разходи за ръста на служителите в компанията, ангажирани за подобряване на клиентското обслужване.