Шведската компания СААБ е провела първоначални разговори с два български завода с идеята да ги включи евентуално в производството на части за изтребителите “Грипен”. Това съобщи президентът на компанията за Европа, Близкия изток и Африка Мартин Луис-Олсон.

Разговори са водени както с държавната оръжейна компания ТЕРЕМ, така и с частен завод. Евентуално производство обаче може да бъде прехвърлено към България само ако страната ни подпише договор за покупка на изтребители “Грипен”. Шведските самолети бяха класирани на първо място от експерти на МО при конкурса за закупуване на 8 нови изтребителя. Все още обаче не е ясно дали те ще бъдат избрани, както и кога ще бъде направена сделката на стойност 1 млрд. лв.

Все още българското правителство не е контактувало със СААБ, след като служебният кабинет одобри доклада на експертната комисия. Не са водени разговори и с правителството на Швеция, през което ще мине сделката.

Ако подпишем за доставка на изтребители за България, това е обвързване за 40 години напред, нормално е да потърсим такова партньорство, обясни Олсон. Освен това СААБ ще оборудва в България и ремонтни работилници, които да поемат поддръжката на изтребителите.

“Няма смяна на приоритетите за закупуването на нови изтребители”, коментира вчера пък вицепремиерът Томислав Дончев пред БНР.