Големите инвеститори в бранша  откриха в София четвърти конгрес на Националния борд по туризъм

Предвиждаме да се създаде Институт за отнемане на звезди на хотели и ресторанти. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова, минути след откриването на Четвъртия конгрес на Националния борд по туризъм, който се провежда в хотел "Холидей инн" в София.

Идеята е да де премахне сегашната прекатегоризация на хотелите, която се прави на 5 г. и собствениците трябва да представят купища документи. Вместо това документацията няма да се изисква, тъй като в Министерството на туризма вече има база данни с нея, обясни Ангелкова. Вместо това ще се засилят проверките на хотели и ресторанти и ще се създаде туристически инспекторат и Институт за отнемане на звезди при нужда. Така няма да се наложи за хотела и за ресторанта в него да се подава оттделна документация и те да се оценяват отделно, кама министърката. Нейната идея ще облекчи административната тежест за бизнеса. 

„Ще има ясна регламентация кога един хотел, ресторант или място за настаняване, което първоначално е получило 4 звезди, може да загуби чяст от тях, ако наруши изискванията", каза Ангелкова.  Всичко това ще стане, когато промените в туризма влязат в сила- вероятно през следващата година, каза министърът. 

Основните проблеми в туризма, съчетани в 7 панела са теми за обсъждане на инвеститорите в туризма по време на конгреса. Те ще представят Иновативните дигитални комуникации в туризма, свободната сцена на съвременното изкуство като инвестиция в туризма, инфраструктурата и връзката му с бранша и нови възможности и перспективи за рестарт на отношенията на България с Китай. С най-голям интерес се очаква темата за реформите в туризма- дали това е мисия възможна. "На нея ще си кажем всичко, което ни притеснява в очите", заяви Мартин Захариев, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм при откриването на форума. Откриха го също  председателят на УС на борда по туризъм Красимир Гергов, зам.-председателят Поли Карастоянова, зап- председателят на борда Радосвет Радев и шефът на контролния съвет Румен Драганов. Сред участниците бе акад. Пламен Карталов- директор на Софийската опера и балет, сред гостите от чужбина бе д-р Акос Никлай, вицепрезидент на HOTREC, на форума дойде представител на "Уиз ер" и др. В отделните панели е предвидено участието на   големи инвеститори в  българския туризъм - Стефан Шарлопов, председател на УС на БСБСПА, Цветелина Бориславова, мажоритарен собственик на "Пампорово",  проф. Цоло Вутов, управител на "Геотехмин", Спас РУсев- собственик на хотел "Радисън Блу" и др. Освен министър Ангелкова на форума са поканени още 4 министри, както и Петър Кънев-  председател на икономическата комисия към 44-ото Народно събрание. 

Радосвет Радев, Поли Карастоянова, Красимир Гергов, Николина Ангелкова, Мартин Захариев и Румен Драганов откриха четвъртия конгрес на Националния борд по туризъм
Радосвет Радев, Поли Карастоянова, Красимир Гергов, Николина Ангелкова, Мартин Захариев и Румен Драганов откриха четвъртия конгрес на Националния борд по туризъм