Общината

иска да махне

и чакането

на гише за хартиени

удостоверения

Електронната справка за липса на дължими местни данъци в София ще е безплатна. Това предложение е внесъл в СОС зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов.

Таксата за услугата е 6 лв. За първите 5 месеца на годината общината е издала над 9000 справки. Тя е задължителна за фирмите, участващи в обществени поръчки и кандидатстващите по някои от оперативните програми.

“Искаме да облекчим гражданите и бизнеса. С промените, които предлагаме, се урежда получаването по служебен път и в електронен формат на справки и удостоверения за липса на данъчни задължения. Искането от съответната служба трябва да постъпи електронно с е-подпис. Общинската администрация също ще изпраща по електронен път документите”, обясни Барбалов.

За издаването на хартиен документ обаче таксата ще остане. Ако в четвъртък СОС приеме предложението, системата за издаване на е-справки ще заработи наесен.

На следващ етап ще предложим така да се правят и проверките от нотариусите за платени данъци при сделки с имоти и автомобили. Така ще отпадне нуждата хората да чакат на гише, за да получат справката, каза Барбалов и добави, че и сега нотариусите могат да правят сами справката, но не са задължени по закон.

28,5 млн. лв. е печалбата на 14 общински дружества за 2016 г. С най-добри резултати са ЦГМ, “Софийски имоти”, “Метрополитен” и пазарите. 4 дружества са натрупали 45,6 млн. лв. загуба, като 41 милиона са на “Топлофикация - София” заради обезценка на вземания от КТБ.