Безработицата през второто тримесечие на 2017 г. намалява на годишна база с 1,7 на сто до средно 6,3%, съобщи националната статистика. Това са средни резултати за цялото тримесечие, за юни безработицата е паднала до 5,9% - най-ниската от 2008 г.

Според обобщените данни за тримесечието за първи път от доста време се наблюдава по-значителен спад на младежката безработица, която по принцип винаги е по-висока от средната. При хората между 15- и 29-годишна възраст тя намалява с 1,4 процентни пункта на годишна база, за да стигне 9,5%. Със същия темп е спаднал и процентът на продължително безработните, т.е. онези, които нямат работа повече от 1 година.

Във всички тези групи традиционно заетостта е по-висока сред мъжете и хората с по-високо образование, отколкото при жените и хората с ниско образование.

Инфлацията през юли леко се е увеличила, най-вече заради поскъпването на тока и природния газ, обявиха още от НСИ. Месечната за юли е 0,3%, но заради дефлацията поскъпването с натрупване от началото на годината е 1%.

При комуналните услуги цените са се вдигнали средно с 0,8%, като в тази група влизат вода, ток, централно топлоснабдяване и природен газ. В разгара на туристическия сезон поскъпване от 19,6% отбелязват международните полети, а пакетните туристически услуги - с 16,8%.