Русенски фирми преотдават неправомерно “бели петна”

Нагла схема с преотдаване на земя лъсна в няколко района на страната. Първо за това сигнализираха от Националната асоциация на зърнопроизводителите(НАЗ), която е препоръчала на своите членове да избягват сделки за наем с подобни фирми. Информацията е подадена и в министерството на земеделието.

Схемата е следната: две русенски фирми са се сдобили с информация за земя в цялата страна, която попада в категорията “бели петна”. След това измамниците са направили фалшиви договори, вписали са ги, сдобили са се по този начин с правни основания за ползване и сега преотдават земята. С фалшиви договори за собственост върху тези “бели петна” фирмите преотдавали под наем терените, като сключвали наглед изгодни за арендаторите тригодишни договори. Веднага след като превеждали парите за наем за три години напред обаче, арендаторите оставали излъгани, защото тези фирми изчезвали от правното пространство. Земеделците пък остават без земя и без рента, която вече са превели на мнимите собственици на тези “бели петна”. Собствениците на земята дори не подозират какво става.

В схемата са използвани данни за “белите петна” в цялата страна, които са от компетенциите на държавните органи и най-вече от “кухнята” на Държавен фонд “Земеделие”. Двете русенски фирми разполагат с точна информация, за да изпълнят схемата си - става въпрос за земя на наследници, непотърсили до момента своята собственост, които са неоткриваеми и затова е лесно да се фалшифицират документи от тяхно име, казват от НАЗ.

Въпросните спекулативни аграрни фирми са пуснали писма из доста области, че отдават под наем земя на фермери. Предлагат земя и на наши членове при цени, забележете, от 100 лева нагоре за декар, казва шефът на НАЗ Светослав Русалов пред в. “Български фермер”. Хората търсят земя и когато получат изгодни условия за наем, естествено е да приемат. Проблемът лъсва в общинската служба, защото тези договори са фалшиви и се хващат от администрацията. Проблемът е, че арендаторът вече е дал парите за земя, която на практика се обработва от друг, посочва експертът. Тези фирми дори са организирали и нещо като аукцион и пишат по електронните пощи предложения до стопани дали искат да наемат от тях земя веднага.

НАЗ е изпратила уведомителни писма до всички свои членове, за да ги информира да не се подвеждат. Получихме информация, че тези фирми действат вече и на територията на област Видин и има сключени наемни договори за 3-годишен срок за ползване. В последните дни и колеги от Враца и Монтана ни сигнализират, че и в техните райони са засечени случаи със сключени фиктивни договори за пренаемане и преарендуване на имоти “бели петна”. По-рано ни бе съобщено за областите Русе, Разград и Велико Търново, се посочва в съобщението на НАЗ до зърнопроизводителите.

Големите фирми в бранша са категорични, че това вреди на целия отрасъл. Заради такива практики хората са недоверчиви дори към компаниите с име и експертиза за пазара и още повече се затрудняват сделките. Неправомерното ползване на земеделска земя е един от основните проблеми в момента и е задължително в най-скоро време да се стъпи на чиста нормативна база, коментират от бранша.

Какво са белите петна?

До 31 юли всеки собственик подава в общинската служба по земеделие по местонахождение на имота декларация по образец (по чл. 37б от ЗСПЗЗ), в която посочва формата на стопанисване и начина на трайно ползване на земите. “Белите петна” са именно онези имоти, за които няма сключени договори и не са подадени такива декларации от собствениците. Те се разпределят на друг земеделски производител със заповед на директора на Областна дирекция “Земеделие”.

Така собственикът на имота стига до ситуация, в която някой обработва земята му, без да има подписан договор за наем/аренда. Арендаторът трябва да превежда сумите по разпределените му “бели петна” по специална банкова сметка към Общинската служба “Земеделие”. От нея собственикът може да получи рентата под формата на парични средства. Размерът се определя на база средното годишно рентно плащане за землището.