Българска банка за развитие одобри 10 търговски банки за партньори в рамките на новата он-лендинг програма на ББР по плана "Юнкер", съобщиха от банката. Това са Алианц Банк България, Българо-aмериканска кредитна банка, Банка ДСК, Банка Пиреос България, Инвестбанк, обединените ОББ и СИБанк, Общинска банка, Първа инвестиционна банка, Търговска банка Д и Юробанк България.

Предстои партньорите по схемата да бъдат одобрени и от Европейската инвестиционна банка.

Средствата по програмата за индиректно финансиране на българския бизнес са осигурени от Българска банка за развитие и ЕИБ в рамките на Инвестиционния план за Европа.

Програмата е насочена към малките, средни и междинни компании с персонал до 3 000 души, които са клиенти на банките-партньори по схемата. Кредитните институции ще отпускат ново инвестиционно, проектно и свързаното с тях оборотно финансиране от 3 до 24 млн. лв., а Българска банка за развитие има готовност да поеме до 100 процента от риска по заемите.

Българските компании ще се ползват от възможността за дългосрочен достъп до финансирането, при максимален краен срок за погасяване до 2032 г, а приложимият лихвен процент ще се формира от база 6M EURIBOR + надбавка от 2 до 4 на сто. Така максималният лихвен процент по предоставен днес заем не би надхвърлял 3,7 на сто годишно.