Това, което „Укроборонпром“ извърша е опит за саботаж срещу решението на Министерство на отбраната да ремонтира своите самолети директно, с договор за пряко договаряне с „РСК-МиГ”. Това заяви по време на брифинг министърът на отбраната Красимир Каракачанов, във връзка с внесената от украинската държавна компания „Укроборонпром“ от холдинг „Украинмаш“ жалба в Комисията за защита на конкуренцията срещу решение № 129 на Министерството на отбраната от 6 декември 2017 г. за поддръжка на бойните самолети МиГ-29, предаде „Фокус”.

„По наша предварителна информация, още от края на миналата седмица, се очакваше това, което официално се случи вчера”, уточни Каракачанов. По думите му украинската компанията е държавна, а съгласно обжалваното решение се е осигурявала поддръжката на 15-те самолета МиГ-29 за срок от 4 години срещу сумата от 82 млн. лева. „Ние искахме да сключим договор с фирмата-производител, която единствено е лицензирана за поддръжка и ремонт на собствените си самолети, които е произвела”, аргументира се министърът на отбраната и подчерта, че компанията „Укроборонпром“, въпреки че обжалва, няма лиценз и способност да извърши ремонта. Каракачанов коментира още, че жалбата е внесена в Комисията за защита на конкуренцията без да бъде платена държавната такса, както и че липсва преведена регистрация на фирмата на български език.

Процедурата изисква Комисията в тридневен срок да поиска попълване на празнотите в жалбата, което означава, че може тя да заседава най-рано на 28 декември, но дори и да отхвърли жалбата, може да последва обжалване във ВАС. „Това на практика прави невъзможно използването на тези средства от бюджета, които трябваше да бъдат изразходвани в края на тази година”, поясни министърът на отбраната.