Досега правеха само 3D проучвания

Борисов покани Тони Блеър да помага за Западните Балкани

Компанията Royal Dutch Shell започва сондажи за нефт и газ в блок “Хан Кубрат” в българските териториални води на Черно море. Това е обявил шефът за международен добив на нефт и газ в компанията Андрю Браун пред премиера Бойко Борисов, съобщи правителствената пресслужба.

Двамата са разговаряли по време на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос, където Борисов присъства за първи път.

Сондажите ще започнат в края на тази или в началото на 2019 г., обяснил Браун пред министър-председателя.  Борисов е имал разговор и с бившия британски премиер Тони Блеър.

Борисов е имал разговор и с бившия британски премиер Тони Блеър.

Досега Royal Dutch Shell правеха само триизмерни сеизмични проучвания в блока, който е разположен в южната част от българските води на Черно море до Силистар. Компанията проучва района от 2015 г., когато получи разрешение за търсене и проучване от второто правителство на Борисов.

Според предварителните проучвания очакванията били за намиране на находища на петрол, но имало данни и за природен газ, съобщиха от Министерския съвет след разговорите на Борисов и Андрю Браун.

Бъдещ добив от блок “Хан Кубрат” в Черно море

е един от

вариантите за

диверсификация на енергийните източници на България, казал Борисов пред директора от “Шел”. Премиерът представил пред Браун и проекта за изграждане на газов хъб “Балкан” до Варна. Той вече има одобрението на Европейската комисия и през него ще може да се продава български природен газ, ако бъде открит такъв.

Бойко Борисов е поканил бившия министър-председател на Великобритания Тони Блеър да помага със съвети за интеграцията на държавите от Западните Балкани при разговор в Давос, съобщиха още от правителствената пресслужба. В момента Блеър е председател на Института за глобални промени.

Борисов е имал разговор и с бившия британски премиер Тони Блеър.

Андрю Браун е обявил, че “Шел” ще направи сондажи за нефт и газ в Черно море, на срещата си с Бойко Борисов.

Институтът бе основан от Тони Блеър след оттеглянето му от активната политика. Организацията промотира глобалистки политики. Блеър бе министър-председател на Великобритания при войната в Косово в края на 90-те г. Тогава след бомбардировки на НАТО областта се откъсна от Сърбия, а впоследствие се обяви за държава.

“Вие много добре познавате Балканите и можем с помощта на вашия институт да помогнем те да станат място за мир, спокойствие и инвестиции”, казал българският министър-председател на Блеър при срещата им в Давос. Според Борисов имало възможност експертизата на института на Блеър да бъде ползвана за интеграцията на страните от Западните Балкани.

Тони Блеър вече

бил запознат с

плановете на

българското

председателство да се засили интегрирането на държавите от Западните Балкани към ЕС и последващо присъединяване към съюза. Според него това е правилната политика.

Ключови за Балканите са изграждането на транспортна, енергийна, дигитална и социална инфраструктура и свързването им, заявил Борисов на дискусия за Западните Балкани в Давос. В нея участвали лидерите на шестте държави от региона, на Хърватия и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.

“Това е ключов фактор за стимулиране на инвестициите и подобряване на връзките с държавите членки. Вече абсолютно всички приемат, че

двата процеса

трябва да вървят

паралелно - изграждането на инфраструктура и в същото време тези, които са отбелязали напредък, да затварят главите по присъединяване. Това ще покаже, че Европа е силно ангажирана към Западните Балкани”, казал Борисов на дискусията.

Той обяснил, че съществуващите открити двустранни въпроси трябва да бъдат разрешени преди приемането на страните в ЕС и приветствал усилията в тази посока. Като добър пример посочил договора за приятелство между България и Македония.