Най-често собствениците продават земеделската си земя, когато имат неотложни разходи

Лидерът в управлението на земеделски активи „Агрион“ извършва безплатна оценка на земи. Собствениците на имоти могат да поискат оферта или да заявят безплатна оценка на земите си на адрес http://www.agrion.bg/bg/request/sell или във всеки от регионалните офиси на земеделското дружество.

„С безплатните оценки искаме да помогнем на собствениците на земеделски земи да добият реална представа за пазарната цена, която могат да очакват, ако решат да продадат имота си“, казват от ръководството на „Агрион“. Това спестява време и разходи на притежателите, ще им помогне да вземат информирано решение. Дружеството е най-разпознаваемият за частните собственици земеделски бранд и най-популярната компания сред потенциалните продавачи.

Стойността на поземления имот се влияе най-вече от местоположението, землището, транспортната достъпност, наличието на комуникации, формата, размерите и категорията на земята, качеството на почвата, информират експертите в бранша.

Според проучване на пазара на земя, направено от „Агрион“, водещи фактори при избора на купувач са сигурността на сделката и бързото й реализиране, като потенциалите продавачи предпочитат документацията да не бъде подготвяна от тях. В повечето случаи собствениците избягват да се доверяват на случайни купувачи и търсят сделка със специализирана компания, която е доказала във времето, че е добър стопанин и партньор.

„Основната ни цел е да съдействаме за развитието на модерно и ефективно българско земеделие, в което дори и собствениците на малки парцели имат възможност да осребрят активите си на добра цена“, коментират от „Агрион. Техните експерти, които имат дългогодишен опит, са готови да съдействат с юридическа и търговска консултация и да подготвят цялата необходима документация за продажба.

Една от най-честите причини за продажба на земеделска земя е необходимостта от свежи пари за посрещане на непредвидени плащания, става ясно още от проучването. Собствениците и наследниците се решават на сделка, ако им предстои придобиване на друг имот, за организиране на абитуриентски бал или сватба, за издръжка на студент или предстоящо заминаване в чужбина.

Притежатели на земеделски имоти в България са предимно хора от по-възрастното поколение, над 55 години, със средни доходи, за които продажбата на имот е най-бързият и сигурен начин да осигурят необходимите им пари за непредвидени разходи. Голяма част от тях са склонни да продадат част от имотите си, вместо да теглят кредит от банка и да трупат задължения. Процедурата при продажба е много по-бърза и опростена, спестява доста разходи.

Средният размер на притежаваната земя е около 20 дка земя, като собствениците й живеят предимно в столицата или другите големи градове, сочат данните на „Агрион“. Терените са им в отдалечени райони, често на повече от 100 км разстояние. Парцелите са раздробени на малки части от наследници, които често водят съдебни спорове помежду си. Голяма част от притежателите на земеделска земя имат други професии и нямат интерес да се занимават със земеделие.

Обикновено те отдават земите си на местни земеделци срещу символични суми, дават ги за ползване на роднини или ги остават да пустеят. Проучването на „Агрион“ показва, че всеки пети собственик на земя е оставил имота си да пустее и не го развива по никакъв начин. Според официалните данни на Министерството на земеделието, храните и горите необработваните площи в България през 2017 г. са били 1,94 млн. дка, което е със 17 хил. декара повече в сравнение с предходната година.