От 500 фирми щели да останат девет

Промените в наредбата за схемите “Училищен плод” и “Училищно мляко” са отложени от премиера Бойко Борисов. Това става ясно от стенограма от заседанието на кабинета. Те ще бъдат разгледани след среща с ресорните министри.

Според Борисов смисълът на програмата е да имаме по-здрави деца.

Измененията бяха обявени за обществено обсъждане през април. Те гласяха, че учениците ще получават мед и пчелни продукти по стандарт. Бе разписано още, че приоритет ще се дава на млякото за пиене.

С промените се дава предимство на производителите в случаите, когато предложения са постъпили едновременно от производители и от търговци.

“Предлагам тази наредба въобще да не се приема, тъй като променя вече създаден добре работещ механизъм за обезпечаването на училищата с плод и мляко”, заявява Симеонов.

Според него механизмът се обезпечава от 300-500 малки фирми, а след измененията щели да останат само девет. Той коментира, че производителите, които ще получат предимства, нямали поточна линия за пакетиране, каквато трябва за сирене, кашкавал и т.н.

“Да не забравяме все пак, че в България няма стандарт за българското мляко”, казва той.

Земеделският министър Румен Порожанов уточнява, че казаното от Симеонов не е съвсем вярно - производителите пакетират малките опаковки, а не търговците. Опаковането ставало съгласно изискванията на БДС.

“Предложението е да се засили възможността производителите да правят директни доставки. В цяла Европа е така”, казва Порожанов.

Той разяснява и регламент за насърчаване на късите вериги, според които приоритет се дава на прозводителите.

На заседание на земеделската комисия във вторник е станало ясно, че малко по-късно ще се проведе среща в министерството на земеделието с търговци и производители. 

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ