Кое решение за спиране на "Белене" да бъде отменено -  това на парламента или на правителството, което е от 29 март 2012 г. Това предстои да се дебатира в енергийната комисия само след няколко часа.

Виждате, че "Белене" променя графици, заяви зам.-председателят на енергийната комисия на парламента Валентин Николов при откриване на ядрена конференция във Варна. Така той обясни отсъствието на министъра на енергетиката Теменужка Петкова,  която била поела ангажимент да участва в нея, но пък ще трябва да защитава доклада си в комисията. 

Решението на ГЕРБ, което почти точките от доклада на Теменужка Петкова, предвижда да се предложи на правителството на отмени решението си за спиране на проекта през 2012 г. Николов припомни, че това е станало след доклад на тогавашните министри Делян Добрев и Владислав Горанов. Групата на ГЕРБ настоява правителството да отмени спирането, защото не парламента започва или възобновява енергийни проекти, по закон това е задължение на изпълнителната власт. 

На въпрос - това бавене на топката ли е,Николов отговори - спазване на закона. 

Социалистите пък директно предлагат Народното събрание да отмени своето решение за спиране на "Белене" и да се даде мандат на енергийния министър на води преговори с инвеститори. Таско Ерменков от БСП заяви, че това е нормалното решение, да отмениш нещо, което си гласувал. След откриване на конференцията той замина за София, за да се търси все пак консенсусен вариант. Предлага се той да бъде - и правителството и парламентът да отменят решенията си от 2012 г.

Николов от ГЕРБ заяви, че и той е съгласен на компромис.  

Ако бъде размразен проекта в четвъртък, то до 31 октомври търгът за АЕЦ "Белене" трябва да бъде обявен. Това заяви зам.-председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов в кулоарите на ядрена конференция, организирана от "Булатом" във Варна.

Това ще бъде задължение на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, ако бъде прието  решението, което е внесено от ГЕРБ и подкрепено от патриотите за "Белене". След обявяването на търга щяло да стане ясно  какъв интерес има към Белене, каза Николов.