Ще се отнема лиценза за производство на млечни продукти на мандри, които бъдат хванати да влагат растителни мазнини в сиренето. Тежката санкция грози нарушителите от втората половина на юли, след влизането в сила на новата наредба за млечните продукти, съобщи в Горна Оряховица министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

"Тези дни ще публикуваме в Държавен вестник Наредбата за млечните продукти, с която забраняваме ползването на растителни мазнини в производството на сирена, така че когато мандрите произвеждат кашкавал, бяло саламурено сирене, кисело мляко, трябва да го правят само и единствено от мляко. Този, който не желае да произвежда с млечни продукти, той минава изцяло в различна група - имитиращи продукти и няма да се води млечен производител. Даваме един месец дерогация, за да могат да си адаптират производствата. Исканията бяха за 4 месеца, но смятам, че не е необходимо", каза министърът.

За контрол по спазването на новите правила в министерството се създава специално звено, така че да има дублиращи проверки с Агенцията по храните. "Когато трябва да се вземат проби или да се издаде акт, веднага ще бъде извикан компетентен орган от БАБХ, защото те по закон могат да издадат тези актове. Тук вече санкцията е доста по-сериозна - ще се отнема лиценз за производство на млечни продукти", обясни Порожанов.

По повод опасността популярни български продукти да останат без защита с готвените промени в закона за марките и географските означения, той съобщи, ч в момента чакащи са десетина български традиционни храни, сред които бялото саламурено сирене, киселото мляко, кашкавала.

"В момента сме в ситуация, в която за не всички геогрефски указания са били изпратени документите. Направили сме комуникация с комисията, така че да можем да ги регистрираме. Всички производители на млечните продукти подготвят своите документи, а за лютеница "Първомай" производителите вече ги дадоха в министерството. Няма да изпуснем последния срок", увери министърът.

Той коментира и протестната готовност на зърнопроизводителите във връзка с новите законови изисквания за потвърждение на договорите за наем на земя над 1 г.

"Тези добавки в парламента, за регистриране на нотариални заверки на договори за даване под наем, са несериозни. Това решение е неизпълнимо", каза Порожанов. Министерството вече е подготвило писмо до парламентарната комисия по земеделие с конкретни предложения - да се удължи срока и да се редуцира обхвата на договорите, които трябва да бъдат допълнително нотариално заверени, само там където няма собственици.

В Горна Оряховица министърът, заедно с кмета Добромир Добрев, откри 12-тия Празник на горнооряховския суджук" - първото българско защитено географско указание в Европа.

Министър Румен Пирожанов, разследа щандовете със суджуци и разговаря с изложителите и гостите на феста, придружаван от кмта Добромир Добрев и бившия депутат Христо Христов, един от производителите на местния деликатес
Министър Румен Пирожанов, разследа щандовете със суджуци и разговаря с изложителите и гостите на феста, придружаван от кмта Добромир Добрев и бившия депутат Христо Христов, един от производителите на местния деликатес
Порожанов получи подарък от Иван Стефанов - един от производителите на Горнооряховски суджук
Порожанов получи подарък от Иван Стефанов - един от производителите на Горнооряховски суджук