150 млн. евро ще бъдат инвестирани

в него, за да се увеличи капацитетът с 50 на сто

“Строителството върви в срок и изглежда феноменално. Браво на строителите и колегите, ангажирани с изграждането! Продължаваме да строим и инвестираме, да изграждаме нови мощности за продукция с висока добавена стойност! Това създава работни места за специалисти и вдига заплатите. Не празните приказки, лъжите и популизмът”. Това написа преди дни във фейсбук профила си бизнесменът Кирил Домусчиев.

Коментарът му е по повод изграждането на новия завод на неговата компания “Хювефарма” в Пещера.

Строителството на завода започна тази година. След като бъде завършен, “Хювефарма”

ще увеличи с

50% капацитета

на производството на хранителни добавки и ветеринарни медикаменти.

Предвижда се над 90% от продуктите да бъдат продавани на световните пазари. Ще бъдат разкрити и 100 нови работни места. В момента в производството в Пещера са заети 1100 служители, а на другите две площадки - в Разград и в Ботевград, работят още 700 души.

Новият завод на “Хювефарма” всъщност е най-големият български проект досега, който е получил финансиране от Европейския фонд за стратегически инвестиции, известен като плана “Юнкер”. Ако пък се изчисли според инвестцията на глава от населението и БВП, тогава влиза в топ 3 изобщо на проектите, получили пари по плана “Юнкер”.

През октомври 2017 г. институцията одобри финансирането. Според проекта 222 млн. евро ще се вложат в изграждането на нов завод за лекарства в Пещера и разширяване на предприятието за ветеринарни ваксини в Разград.

100 млн. евро са нисколихвен кредит от Европейската инвестиционна банка, а останалите са собствено финансиране.

Споразумението

за отпускането

на парите бе

подписано

официално през

януари в София

в присъствието на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и премиера Бойко Борисов.

Всеки, който има хубав проект и може да отговори на критериите на банката, които са доста облекчени спрямо стандартното банково финансиране, би имал шанс да получи средства по плана “Юнкер”, коментира тогава Домусчиев.

Той допълни, че “Хювефарма” е успешна компания и всеки би се радвал да финансира проектите. Домусчиев каза още, че в новия завод ще се инвестират над 150 млн. евро. В него щели да се изпозват модерни технологии и ще се назначат специалисти с доста над средното за страната заплащане - биолози, експерти във ветеринарната медицина.

В новия завод

се очаква да

бъдат разкрити

210 работни

места

В изграждането му са включени над 60 фирми, голяма част от които са български. Те ще изработят технологичното оборудване. Заводът трябва да е готов до март 2020 година, но е възможно строежът да завърши още в края на тази година.

В началото на тази година бе подписано и споразумение с правителството за бързо административно обслужване на проекта на “Хювефарма”.

Според правителственото съобщение тогава новият завод се строи върху терен на инвеститора от 35,2 дка в непосредствена близост до сегашния. В новото предприятие ще се произвежда цялото продуктово портфолио, което съдържа над 120 продукта.

Насърчителните мерки се отнасят до сроковете и предоставянето на административно обслужване, както и придобиване на ограничени вещни права върху имоти по реда на Закона за насърчаване на инвестициите, съобщиха още от правителството.

Близо 70 млн. евро от общата инвестция за 222 млн. ще бъдат насочени за разширяване на завода в Разград.

Приходите нагоре

с 10% за година

Бизнесът на “Хювефарма” се разраства постоянно през последните години, показват финансовите отчети на компанията, публикувани в Търговския регистър.

През 2017 г. например в сравнение с предходната година приходите на групата се увеличават с 10% и от 757 млн. лева се вдигат на над 825 млн. лв. В отчета е посочено, че ръстът се дължи основно на по-големите продажби на съществуващи продукти, както и на нови, които имат дял от 9 на сто в отчетеното увеличение. Печалбата нараства до 174,9 млн. лева при малко над 145 млн. през 2016 г.

Във финансовия отчет е посочено, че групата “Хювефарма” има дъщерни дружества в България, САЩ, Белгия, Тайланд, Тайван, Полша, Индия, Бразилия, Мексико, Турция, Италия, Японишя, Република Южна Африка, Канада, Русия, Китай и Швейцария. “Хювефарма” реализира 99% от производството си в чужбина, като изнася продуктите си в около 100 държави.

През тази година “Хювефарма” придоби две компании в САЩ. Това са фирмата за ветеринарни продукти “АгриЛабс” и дъщерното дружество “Бенчмарк Биос”. Придобиването включва цялата продуктова линия на “АгриЛабс”, на “Антелоуп Валей Байъс", с която “АгриЛабс" има договор за производство, както и портфолиото нови добавки към ваксини “ВаксЛиант".

След завършването на новите мощности капацитетът ще бъде увеличен с 50%.
След завършването на новите мощности капацитетът ще бъде увеличен с 50%.