5,8 млрд. лв. повече са разходите, 1,3 млрд. от тях са социални политики

Четири са приоритетите на бюджета за догодина - ръст на доходи, образование, здравеопазване и социална политика. За да бъдат изпълнени, догодина е предвиден по-голям ресурс в сравнение с всички досега от съвременната история на България. Ръст на икономиката от 3,7%, средногодишна инфлация от 3% и безработица 4,8% са записани и в макрорамката.

Целта е през 2019 г. икономиката да произведе повече стоки и услуги, а приходите, разпределяни през бюджета, да се увеличат с над 5 млрд. лв. Разходите също ще нараснат - с 5,8 млрд. лв., от които 2,3 млрд. за социални плащания. Заради нарастването на приходите бюджетът ще приключи годината с

минимален

дефицит от 0,5%

От рекордните 116,4 млрд. лв. БВП държавата ще преразпредели малко под 40%.

Държавата няма да тегли нов външен дълг, може да се финансира от вътрешния пазар с емисии ДЦК до 1 млрд. лв. Общият размер на държавния дълг може да стигне най-много до 22 млрд. лв. Максималният размер на новите държавни гаранции догодина се предвижда да е до 215 млн. лв. (Виж инфографиката с параметрите долу).

Най-спорното и засега под въпрос планирано увеличение в приходната част е при максималния осигурителен доход. Финансовият министър планира той да се увеличи с 400 лв. - от 2600 до 3000 лв. Окончателният размер ще бъде ясен след второ четене на проекта в пленарната зала. Вероятно стъпката ще бъде наполовина по-малка.

Планът за приходите, който трябва да осигури ресурс за увеличените разходи, се определя от финансистите като напрегнат. Делът на ДДС в БВП ще достигне 9,5%. Постъпленията от осигурителни плащания ще възлязат на 8,9%, а преките данъци - 5,8%. Постъпленията от еврофондове догодина ще са 2,8 млрд. лв. и ще спадат до 2,6 млрд. лева през 2020 г. и 2,4 млрд. лева през 2021 г. Гласуването на бюджета ще започне на извънредно заседание във вторник.

Гласуването на бюджета ще започне на извънредно заседание във вторник.

Освен с размера на БВП бюджетът за догодина може да се похвали и с още няколко рекорда.

Общите приходи на държавата, част от които ще се върнат обратно към хората, също са по-високи - 44,5 млрд. лв.

Държавата планира да похарчи 5,8 милиарда лева повече в сравнение с тази година, от които 1,3 милиарда лева са за социални разходи.

Доходите също

е планирано

да растат

– с 10% на бюджетните служители и с 20% на учителите.

Безработицата ще постави исторически рекорд, като се очаква да падне до 4,8%. Компенсацията на един зает, т.е. реалният ръст на доходите, при инфлация от 3 на сто, е 5,6%.

За една група пенсионери също има значително увеличение - таванът на пенсиите ще достигне до 1200 лв. от юли. Също тогава ще се индексират всички останали пенсии с 5,7%.

Бюджетът за

здраве е по-голям

с 490 млн. лв.

За първи път държавата отменя родителите в плащането на такси за спорт и езиково обучение в училищата. 150 млн. лв. са предвидени за хората с увреждания. Също за първи път на дете с починал родител държавата ще плаща по 115 лв.

От тригодишната прогноза до 2021 г., която е основа за разработването на бюджета, става ясно, че планът на държавата е да продължи със стабилни финанси, ръст на доходите и подобряване на социалната политика до 2021 г.

Затова разходите през следващите няколко години ще продължат да растат - основно за издръжка, заплати, здраве и пенсии. Парите за администрацията ще достигнат близо 10 млрд. лв. през 2021 г. Разходите за пенсии ще растат номинално с 1,5 млрд. лв. през следващите три години.