"Юск" взе голямата награда, за "Аурубис" е специалният приз на вестник "24 часа" 

Автоиндустрията се оказа хитът в престижния конкурс “Инвеститор на годината”, организиран от Българската агенция за инвестции. От 90 номинирани фирми и 16 финалисти близо 2/3 се оказаха свързани с автоиндустрията.

Наградите за 2018 г. бяха връчени в четвъртък вечерта на изискана церемония в София.

“Благодаря на инвеститорите, избрали да правят бизнес в България”, заяви изпълнителният директор на агенцията Стамен Янев при откриването на церемонията.

Голямата награда отиде при датската компания за стоки за дома “Юск”. Тя бе връчена от министъра на икономиката Емил Караниколов. Получи я Алън Йонасен - оперативен мениджър на “Юск”. Той благодари на правителството и каза, че амбициите на компанията са тя да се разраства. Емил Караниколов връчи голямото отличие на Алън Йонасен - оперативен мениджър на “Юск”.

Емил Караниколов връчи голямото отличие на Алън Йонасен - оперативен мениджър на “Юск”.

“Пред агенцията предстои изключително важна година. Има 70 проекта, по които се работи, инвестициите се очаква да бъдат 1,7 млрд. лв. и да се създадат около 7000 нови работни места. За нас всяка една инвестиция е ценна, защото

повишава

доверието в

България и

означава

по-добри доходи

за хората”, заяви Караниколов.

Приза за “Инвестиция в иновативен бизнес” взе Сергей Белоусов - изпълнителен директор на “Акронис България”.

Министърът на образованието Красимир Вълчев връчи награда за “Инвестиции в човешки капитал” на директора на “Вистеон Електроникс България” Иван Михайлов. “Радвам се, че имаме общо съгласие, че образованието и хората са бъдещето на България”, посочи министърът. Красимир Вълчев връчи приз на шефа на “Вистеон Електроникс България” Иван Михайлов за “Инвестиция в човешки капитал”.

Красимир Вълчев връчи приз на шефа на “Вистеон Електроникс България” Иван Михайлов за “Инвестиция в човешки капитал”.

“Минстрой холдинг” получи приза за “Инвестиция в разширяването на бизнеса”. Стамен Янев го връчи на председателя на съвета на директорите Николай Вълканов. Той заяви, че инвестира в България, защото условията за бизнес са чудесни - има отлично законодателство и добро финансиране. Николай Вълканов(вляво) получи почетната награда за “Инвестиция в разширяването на бизнеса” от Стамен Янев.

Николай Вълканов(вляво) получи почетната награда за “Инвестиция в разширяването на бизнеса” от Стамен Янев.

Наградата “Инвестиции на зелено” получи “Одело България”. Призът беше връчен от вицепремиера Марияна Николова на президента на компанията Ахмет Байрактар. Николова заяви, че конкурсът показва, че България е добро място за развитие на бизнес. Марияна Николова съобщи името на победителя в “Инвестиции на зелено” - “Одело България”.

Марияна Николова съобщи името на победителя в “Инвестиции на зелено” - “Одело България”.

Отделни награди на агенцията за инвестции и специална награда на вестник “24 часа” имаше в други 4 категории.

Победител в категорията за успешен стартъп стана “Микар Иновейшън”. Зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов (вляво) отличи изпълнителния директор на “Микар Иновейшън” Димитър Димитров.

Зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов (вляво) отличи изпълнителния директор на “Микар Иновейшън” Димитър Димитров.
Община Враца стана носител на специална награда. Плакетът беше връчен на кмета на града Калин Каменов от основателя на платформата “Кмета.бг” Боян Томов. Враца беше отличена в категорията за успешна община. Призът беше връчен на кмета на града Калин Каменов от Боян Томов(вдясно).
Враца беше отличена в категорията за успешна община. Призът беше връчен на кмета на града Калин Каменов от Боян Томов(вдясно).
“Варок Лайтинг Системс България” получи приз в категория “Сливане и придобиване”. Зам.-министърът на икономиката Лилия Иванова обяви победителят в категория "Сливане/придобиване" - "Варок Лайтинг Системс България". Отличието беше връчено на финансовия мениджър на компанията - Петър Райчев.
Зам.-министърът на икономиката Лилия Иванова обяви победителят в категория "Сливане/придобиване" - "Варок Лайтинг Системс България". Отличието беше връчено на финансовия мениджър на компанията - Петър Райчев.

Специалната награда на в. “24 часа” за социална инвестиция отиде при “Аурубис България”.

“Наградата на “24 часа” отива при една компания, която всекидневно показва, че да се прави бизнес в България, е успешно. Това, което прави тази компания, която навърши миналата година 60 години, е да обещае 260 млн. лв инвестиции в Средногорието. Издателят на “24 часа” Венелина Гочева връчи специалната награда на медията на изпълнителния директор на “Аурубис” Тим Курт.

Издателят на “24 часа” Венелина Гочева връчи специалната награда на медията на изпълнителния директор на “Аурубис” Тим Курт.

Силата на един

инвеститор е

отношението към

хората, с

които работи

Нашата награда е за компанията, която показва и доказва, че България е едно добро място за живеене”, заяви Венелина Гочева, издател на в. “24 часа”. Тя връчи приза на Тим Курт, изпълнителен директор на “Аурубис България”. “Аз съм много трогнат от тази награда - тя е за целия регион. Приемаме я със силно чувство на отговорност и задължение за бъдещето”, посочи Курт.

Наградaта “Изключителен принос за българската икономика, научноизследователска и развойна дейност” връчи икономическият министър на проф. Цоло Вутов. Караниколов посочи: “Един изключително дълбок поклон за този човек”. Вутов благодари за приза и заяв: “Това е изключителна награда, която много ценя. Тя е за колектива. Искам да кажа нещо на младите хора - инвестирайте и работете в България”.

Носителят на приза за “Изключителен принос за българската икономика, научноизследователска и развойна дейност” Цоло Вутов(вляво) заедно с изпълнителния директор на "Аурубис" Тим Курт
Носителят на приза за “Изключителен принос за българската икономика, научноизследователска и развойна дейност” Цоло Вутов(вляво) заедно с изпълнителния директор на "Аурубис" Тим Курт