Ето затова много се дразнят другите - няма какво да покажат. Взели сме решение, осигурили сме финансиране, построили сме го и сме го дали на хората, обяснява премиерът по повод нов завод и строежа на нова магистрала

Асфалтът не се яде, но чрез него се правят заводи и се получават заплати. Това заяви в понеделник премиерът Бойко Борисов при откриването на новите производствени мощности на “Кока-Кола” в завода в Костинброд.

Инвестицията на компанията е за над 34 млн. лева. Правителството ще отпусне за изграждане на инфраструктура до завода 1 777 814 лева. С нея България се превръща в регионален център за износ на продукция.

Премиерът стигна до Костинброд, шофирайка сам джип на НСО, с него се возеха зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков и икономическият министър Емил Караниколов.

По пътя Борисов провери как върви строежът на магистрала “Европа” от София до Калотина. “Над 40% от изкопните работи са готови, на насипни дейности - 15%. Това е по-лекият участък, след 25 дни започваме по-тежкия. Открихме археология на 19-ия км, където ще е една от седемте площадки за отдих”, обяснява в колата Нанков.

“Много работа са отметнали за 3 месеца. Затова има заводи. Ето затова много се дразнят другите институции - няма какво да покажат. Взели сме решение, осигурили сме финансиране и сме го построили. И сме го дали на хората”, отвръща му Борисов.

И допълва: “Не ви ли е драго така, като гледате? Преди една седмица минах по “Хемус” . При Ябланица до 20 дни трябва да я пуснем, нали”.

В разговора се включва и министър Караниколов, който обяснява, че без инфраструктура никой инвеститор няма да дойде и че тя е изключителен приоритет.

“Безработицата в България е на рекордно ниско ниво - нямало е такова досега. Рекордни нива и при износа. Най-добрата година за българския износ е била 2008-а. Тогава за цялата година сме успели да направим износ за над 30 млрд. лева, в момента само за първите 6 месеца имаме 27 млрд. лева.

Инвестициите ни вървят средно последните години с около 1 млрд. лева над средното ниво. 7000 работни места имаме открити от миналия юни до този юни. Това, което направихме в областта на образованието, също много привлича инвеститори в България. Българският бизнес става все по-конкурентен. В района може би ние сме най-конкурентни за инвеститори. От началото на годината имаме около 15 нови инвеститори”, описва настоящата икономическа ситуация у нас Караниколов.

Бойко Борисов с ученици от гимназията  за безалкохолни напитки в Костинброд, които са получили първа покана за интервю за работа в “Кока-Кола, когато завършат.
Бойко Борисов с ученици от гимназията за безалкохолни напитки в Костинброд, които са получили първа покана за интервю за работа в “Кока-Кола, когато завършат.