От април догодина ще се вдигне на 1%

От октомври 2019 г. банките ще заделят по 0,5% от всеки отпуснат заем като буфер срещу евентуални кризи.

Това решение е взел управителният съвет на БНБ във вторник, съобщиха от централната банка. Размерът на отделяните суми като гаранция срещу рискове от лоши заеми ще се вдигне до 1% от април 2020 г. и ще остане същият до края на следващата година.

Решение за нивото, което ще се въведе през първото тримесечие на 2021 г., БНБ ще вземе през декември тази година, допълват от централната банка.

Със своето решение БНБ спазва изискването решенията за вдигане нивото на буфера да се обявяват 12 месеца предварително, за да могат банките да се подготвят.

Като причина за повишаване на нивото от БНБ посочват, че към края на второто тримесечие на 2019 г. изчисленото съотношение кредит към БВП възлиза на 95,3%. Статистиката показва, че общо кредитите на бизнеса и домакинствата са почти 60 млрд.

В същото време обаче кредитната активност в сегмента на жилищните и потребителските кредити остава висока, мотивират се от централната банка.

Управителят на БНБ Димитър Радев неведнъж е предупреждавал, че в периоди на засилено кредитиране е възможно да започне постепенно натрупване на циклични рискове.

Те могат да се проявят, ако способността на кредитополучателите за обслужване на задълженията отслабне, което най-често е свързано с евентуален бъдещ спад на икономическата активност, както и с нарастване на лихвените проценти по кредитите.

Поради тази причина поддържането на антицикличен капиталов буфер в период на благоприятни икономически условия може да съхрани и допълнително да засили капиталовата позиция на банковата система.

Мярката с по-високите нива на антицикличния буфер ще гарантира устойчивостта на кредитните институции към бъдеща реализация на кредитен риск, категорични са централните банкери.

Правилата ще действат независимо от това, че преди дни ЕЦБ обяви ново, поредно понижение на лихвените нива.

За първи път антицикличният буфер бе въведен през 2014 г., когато бе отчетен висок ръст на кредитирането.