Нищо не може да се сравни с очарованието и магията на домашното огнище. Това туптящо сърце на дома неусетно се превръща в център, който събира цялото семейство. Какво по-хубаво от студена и снежна зимна вечер и горяща камина, която да ни очаква вкъщи?

Какво е нужно да знаем за отделните видове камини

Ако желаеш да изпълниш дома си с усещане за уют, но не си сигурен кой уред е най-подходящ за теб, Бриколаж препоръчва избирането на една от следните камини:

- Камина с водна риза - Отделят част от произведената топлина директно в помещението където се намира камината, а другата - на водната инсталация. Чрез тях получаваш голяма мощност, с висок коефициент на полезно действие и ограничен разход на гориво. Благодарение на високата мощност на котлите, може спокойно да отоплиш цялата къща. Съвременните модели имат опция за дистанционно управление, която позволява „включването” на камината, преди да си се прибрал, за да може предварително да затоплиш помещенията.

- Камина за вграждане с въздушна риза - Това са така наречените камери за вграждане с топъл въздух. Веднъж вградени, сухите камери се лесни за обслужване и предоставят възможността за дълги години топлина и уют. Целта при тях е бързо затопляне и е препоръчително да се ползват в домакинства, където няма кой да се занимава с целодневната им поддръжка. Когато са изработени от чугун, те има свойството да задържат и отдават топлина за дълги периоди от време. Те са значително по-евтина инвестиция в сравнение с водното отопление и са способни да сгряват площи до 180-200 кв.м.

- Електрическа - Не отделя вредни газове или изпарения. Имат голямо разнообразие от облицовки, а инсталацията им е бърза и лесна. В самата им вътрешност има метални намотки, които се загряват автоматично и топлината, която се генерират се изтласква в помещението с помощта на вграден вентилатор. Тя не се губи, защото се избутва на 100% в пространството, в което е поставен отоплителния уред, а нужда от почистване изчезва, защото няма отпадъчен материал. Те са едно от най-изгодните и стилни решения за дома, защото в режим на отопление консумацията на електроенергия е около 1-2 kW, а в режим на отопление - около 100 W. Специалният им термостат автоматични следи температурата в помещението и съответно включва или изключва уреда, докато помещението не се затопли до зададената температура, избягвайки излишен разход на енергия.

- Пелетна - Тя е най-икономична, най-екологична и най-иновативна като решение. Изключителната им популярност през последните години се дължи на висок КПД на дървесните пелети, достигащ 95-97%. Самите пелети са лесни за складиране и пакетирани за моментна консумация, без да има нужда от цепене, а при изгарянето им не се отделят вредни емисии. Този тип уреди са напълно автоматизиран - можеш да регулираш мощността, температурата, горивния процес, имаш и регулатор за време. Нейната употреба е изключително удобна, тъй като освен ръчно от дигиталния екран, тя може да се управлява с дистанционно управление и чрез мобилен телефон.

Съвети от Мосю Бриколаж

Особеностите на жилището оказват огромно влияние върху изборът на камина. Настоящото енергийното състояние на сградата е от изключително значение, тъй като вече достъпните енергийни източници ще определят нуждата и типа от нови такива. Личните предпочитания също са от значение, но е добре да се запознаеш с разнообразието от модели и нуждите им при монтаж, за да прецениш колко искаш да инвестираш и да останеш доволен в дългосрочен план.