Италианското правителство днес гласува бюджетният дефицит на страната да достигне максимална стойност за последните близо 30 години, за да се финансира възстановяването от пандемията от новия коронивирус, предаде ДПА.

Министрите одобриха отклонение от 55 милиарда евро (60 милиарда долара) спрямо съществуващия таван на бюджета и така дефицитът в него достигна 10,4 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), съобщи секретарят на кабинета Рикардо Фракаро.

Ще поискаме от парламента да разреши тази значителна промяна в бюджета, за да подкрепим бизнеса, да финансираме мерки за помощ на работниците, да подкрепим и здравната система и да въведем мрежа от защитни механизми за всички граждани, които са в затрудненото положение, каза Фракаро, цитиран от БТА.

Подобен бюджетен дефицит Италия е имала през 1991 година. През 2019-а той бе 1,6 на сто от БВП или най-ниският от 2007 година.

По регламент страните от еврозоната трябва да държат бюджетния си дефицит под 3 на сто от БВП, но това изискване бе временно отменено заради пандемията от новия коронавирус, припомня ДПА