Без карантина от 15 юни и с лични кърпи по шезлонгите. Борисов чака Мицотакис във Варна до седмица

Зелена светлина за море в Гърция от 12 ч на обяд на 15 юни. Това стана възможно, след като южната ни съседка обяви, че отваря границите си за граждани на трийсетина страни, сред които и България.

Сервитьори ще обслужват ол инклузив туристите, а шезлонгите на плажа ще са вързани с въже за чадъра, за да не се местят. Това са само част от новите строги правила, които ще диктуват гръцкия отпуск на туристите.

Разрешени са полети на международните летища в Атина и Солун, а регионалните аерогари ще започнат работа от 1 юли.

По суша обаче без карантина ще бъдат допускани само хора на границата с България, обяви министърът на туризма Харис Теохарис в телевизионно изявление по повод старта на туристическия сезон. Влизане от други съседни държави като Албания и Северна Македония ще е възможно само при извънредни случаи, но не и за туристи. Под забрана остава преминаването на границата с Турция, предаде БНР.

На границата българите може да бъдат принудени да попълват декларации, в които ще обявяват, че са наясно с риска, който поемат. Предварителни тестове и здравни сертификати, за каквито настояваше преди време Атина, няма да има. Властите си запазват правото на избирателно тестване за коронавирус. При положителен резултат ще бъде налагана 14-дневна карантина. В такъв случай от МВнР препоръчват на българските граждани да се връщат в България от границата.

По информация на посолството ни в Атина при влизане в страната гръцките гранични служители ще предоставят по тяхна преценка анкетни карти, в които българските граждани трябва да попълват трите си имена и дестинация на пътуването си.

Допълнителни облекчения за трафика през границата между България и Гърция ще бъдат обсъдени от премиерите Бойко Борисов и Кириакос Мицотакис до седмица. Двамата трябваше да се срещнат в понеделник, но по молба на гръцката страна посещението на Мицотакис в България е отложено около 25 юни. Двамата премиери ще се срещнат в двореца “Евксиноград” във Варна. Освен туризма друга основна тема ще бъде изграждането на газовата връзка между двете държави и на терминала за втечнен газ в Александруполис, в който България е акционер.

В бяла риза с отворенa яка и на фона на наситените портокалови нюанси на островния залез, който се стопява в Егейско море, гръцкият премиер обяви страната си за отворена за лятото.

“Готови сме да разширим легендарното гостоприемство на Гърция и да приветстваме отново света”, каза Кириакос Мицотакис в събота вечерта по време на еднодневно пътуване до остров Санторини, бижу за туристическата индустрия на Гърция. “Чувстваме, че поемаме изключително изчислен риск”, каза гръцкият премиер, като подчерта, че да се прави нищо, не е вариант.

Известен със своите залези и черни пясъчни плажове, вулканичният остров привлича милиони туристи всяка година. Сега Гърция се готви за огромен спад на посетителите от миналогодишните 33 милиона, призна премиерът Мицотакис в събота.

Повече от 500 плажа бяха отворени от средата на май при строги мерки. Чадърите трябва да са през 4 метра, а под тях да няма повече от 2 шезлонга, които са вързани за чадъра, за да не се местят. На шезлонгите задължително се ползват лични кърпи. На 1000 кв. м може да има максимум 40 души, а кафе, безалкохолни напитки и пакетирани храни се предлагат само на самообслужване. Маската е строго препоръчителна. Забраняват се и колективните спортове на плажа. 150 евро е наказанието за туристи, които не спазват дистанция. На някой от плажовете полиция и охрана обикалят между чадърите и предупреждават хората да спазват правилата.

Вече са отворени не само целогодишните, но и сезонните хотели. Някои съобщават, че заедно с измерване на температурата при всяко влизане в хотела гостите ще се подлагат безплатно на тест за коронавирус. Шведските маси остават, но ястията ще се намират зад плексигласова преграда и ще бъдат подавани от служител на хотела. При системата ол инклузив ще действат същите правила - туристите няма да могат сами да си наливат напитки, това ще се прави от сервитьори.

Къмпингите също отвориха на 1 юни. Още в края на май собственици на къмпинги на Халкидики съобщиха, че масово получават резервации от български и румънски туристи за почивка през юни. Съгласно новите мерки палатките се разпъват на разстояние 6 метра.

На 25 май бяха възобновени фериботните услуги до всички острови и пристанищата в континенталната част на страната. На 7 въпроса, свързани с COVID-19, трябва да отговорят писмено всички пътници, които желаят да плават с кораб за повече от половин час. Въпросниците, изготвени от Министерството на морското дело и островна политика, се попълват преди качването на кораба или ферибота, а данните ще се пазят 2 месеца.