С 2,6% на годишна база се е свил пазарът на застраховки, а размерът на изплатените обезщетения се е повишил със 7,3%. Това показват данни към края на април на Асоциацията на застрахователите в България (АЗБ). Причина са последствията от коронакризата и намалената стопанска активност.

Събраните приходи от сключените застраховки към април 2020 г. възлизат на 804,9 млн. лв., а спадът спрямо същия период на миналата година е половин процент.

257,3 млн. лв. са изплатените обезщетения в общото застраховане, което, сравнено с април 2019 г., е с 4,8% повече.

44% спад на премийния приход има при застраховките “Помощ при пътуване”, намаление е регистрирано и при транспортния сектор, сочат още данните на КФН.

При застраховките за пожари и природни бедствия премиите са се увеличили със 17,8%, а с 12,8% повече са полиците за щети на имущество.

160 млн. лв. е премийният приход в животозастраховането. Спадът в този сектор на годишна база продължава, а за април той е близо 12%. Изплатени са обезщетения на стойност 61,5 млн. лв. и спрямо април 2019 г. ръстът е 23,3%.

С почти 30% на годишна база са спаднали здравните застраховки, но размерът на изплатените обезщетения се е повишил с 21,16%, сочат още данните.

Заради коронакризата от застрахователните дружества вече предлагат и полици и покрития срещу риска от COVID-19.