От 4500 на 6900 лв. ще бъде увеличен максималният размер за безлихвените заеми за физически лица по програмата на Българската банка за развитие (ББР). Самата програма ще се удължи до средата на 2021 г. Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов, като уточни, че в момента се подготвят документи и промяната ще бъде предложена за гласуване от кабинета.

Това е една от двете програми на ББР за подкрепа в пандемията, като втората е за безлихвени кредити за фирми. В момента по мярката за физически лица са налични около 95 млн. лв, а между 22-23 хил. души вече са подкрепени. Ако размерът на кредитите се вдигне, хората, които вече са взели до 4500 лв. заем, евентуално ще могат да вдигнат лимита си през банковите партньори.

В четвъртък сутринта министър Борисов участва на работно съвещание при премиера Бойко Борисов заедно с колегите си от правителството. “Положихме много усилия и за радост, колегите от Европейския банков орган разрешиха българският бизнес да ползва този мораториум и да отложим плащането на лихви или главници по кредитите в следващите месеци, докато трае пандемията”, заяви министър-председателят. Икономическият министър съобщи, че предишния път са разсрочени над 9 млрд. лв. кредити.

Министърът на финансите Кирил Ананиев изтъкна, че изключително много нараства доверието на световните и европейските финансови институции по отношение на България. Страната ни изпълнява ускорено всички ангажименти, за да влезем в еврозоната. България прави най-добрата емисия на дълг за тази година - 2,5 млрд. лв. при най-ниските нива на обслужване на дълга. Влязохме в ERM II и Банковия съюз и участваме редовно в заседанията на Еврогрупата. Нашето мнение се чува от държавите - членки на еврозоната - на всяко едно заседание на Еврогрупата присъства и министърът на финансите на Република България, заяви още Ананиев.