Китайската комисия за регулиране на ценните книжа даде зелена светлина на опции за търговия със суров нефт и палмово масло и разреши достъпа до нея на чуждестранни инвеститори, съобщава Радио Китай. 

Търговията със суров петрол ще стартира на Международната енергийна борса в Шанхай от 21 юни, а тази с палмово масло – на Далиенската стокова борса на 18 юни.

Суровият петрол и палмовото масло са основни стоки в насипно състояние. От лисването на съответните фючърсни договори пазарът като цяло е стабилен, с широко участие на индустриални клиенти. Допускането на чуждестранни инвеститори в някои опции помага да се отговори на търсенето на от реалната икономика. То също така насърчава стабилното и нормално развитие на съответните индустрии, се казва в съобщение на регулатора.

Комисията обръща голямо внимание на функционирането на пазара на селскостопанска продукция, енергия, минерали и други фючърсни опции, свързани с икономиката, съобщи на пресконференция в петък говорителят ѝ Гао Ли. Той добави, че регулаторът работи за предотвратяване на пазарни рискове и за ограничаване на прекомерните спекулации и ще разследва и наказва строго нарушения на пазара на фючърси.