До 30 години ще има семейства, които ще летят в Космоса (Видео)

  • 0
authorАвтор: 24 часа

До 30 години ще има семейства, които ще летят в Космоса (Видео)

Американският астронавт Марк Ванде Хей (вляво) и френският му колега Тома Песке

Какво питаха българските деца и какво им отговориха астронавтите от Международната космическа станция

Вярно ли е, че на Юпитер валят диаманти и могат ли кокошките да снасят в Космоса? Любознателни български ученици и студенти задаваха най-различни въпроси на двама астронавти от Международната космическа станция (МКС).

Телемостът по инициативата “Ало, Космос! Говори България” бе открит от посланичката на САЩ в София Херо Мустафа с думите: “Надявам се тази програма да вдъхнови днешните деца да станат бъдещите изследователи и да следват стъпките на Нийл Армстронг, Георги Иванов и Александър Александров. Нека да се стремим към звездите заедно”.

Американският астронавт Марк Ванде Хей и френският му колега Тома Песке бяха двамата, които отговаряха на въпросите на българчетата. Хей е вече над 100 дни в Космоса като част от екипажа на мисия 65. Френският астронавт Тома Песке e за втори път в Космоса и е първият европеец на борда на частния космически кораб “Дракон 2” на американската компания “Спейс Екс”.

Ето въпросите на българските ученици и студенти и отговорите на двамата астронавти:

София: Какво бихте донесли като подарък за едно дете от Космоса?

Марк Ванде Хей: Ако има дете в Космоса или такова, което да е живяло през целия си живот в Космоса, бих му дал бастун, за да може да ходи по-стабилно.

Йоан Дичевски: Дали програмата “Артемис” планира да изследва и да развие екстракция на минерали от Луната като хелий 3 и др.?

Тома Песке: Колкото по-дълбоко навлизаме в Космоса, толкова по-малко ресурси може да вземаме със себе си и решението на този проблем е да намерим ресурси по пътя си. От Луната или от астероиди, в Космоса има достатъчно ресурси и ние сега изследваме как бихме могли да ги използваме, как бихме могли да използваме повърхността на Луната като база. В момента редица космически агенции провеждат такива изследвания и ако можем да използваме повърхността на Луната като база, бихме се развили много повече.

Хана: Как космическата станция оцелява на бомбардировките на космическия боклук, който се движи много бързо? Има ли удари в космическата станция?

Марк: Космическата станция е изградена, като е взета предвид тази среда. На първо място ние проследяваме космическите боклуци и останки и се опитваме да ги избягваме. Космическата станция е изградена така, че има различни нива на защита, за да можем да оцелеем след сблъсък.

Йоан Стоянович: Какво ви свързва там горе, на космеческата станция, и какво ви помага да бъдете чудесен екип?

Тома: Много неща ни сближават като екип. Имаме общи цели, които се опитваме да постигнем заедно. Изследванията са нашата обща цел и ние вярваме в тази цел. Ние сме много различни помежду си, от различни държави сме, говорим на различни езици, но се опитваме да намерим общите неща и да се фокусираме върху тях. Това не се постига само в Космоса, но тук помага.

Борис: Глобалното затопляне и замърсяването са голяма част от нашия живот, можете ли да ни посъветвате как да живеем по-екосъобразно, без да отделяме толкова вредни емисии във въздуха?

Марк: В момента въздействието на пътуванията в Космоса е много по-малко от това на търговските самолетни полети. Важно е обаче всички ние да вършим всичко с мисъл за околната среда. Колкото повече хора могат да видят Земята от Космоса и да разберат колко тънък е слоят въздух, който я обгръща, толкова повече хора ще внимават дали замърсяват атмосферата.

Габриела: Как можем да предскажем и изчислим бъдещи събития, които биха застрашили Земята?

Тома: Когато говорим за това, което се случва на Земята, особено за климата и климатичните промени, от Космоса ние можем да наблюдаваме всичко това. Можем да измерваме различни елементи, за да стигнем до научни заключения. Това може да се постигне от борда на космическата станция, но и от сателити. Ние изпращаме данни на учените, които да ги изследват. Ако говорите за астероиди и други космически тела, които застрашават Земята, има много хора, които се занимават с това. Ако имаме астероид, който се приближава с голяма скорост към Земята, ние ще бъдем подготвени за това.

Александър: Как празнувате рождените си дни в Космоса?

Марк: Мога да ти кажа това, което не правим. Не палим свещички. Празнуваме рождените си дни, като се опитваме да изненадаме рожденика, украсяваме с балони, има и подаръци, показваме колко са специални за нас и колко ги ценим.

Михаела: Ако построим асансьор оттук до Космоса, колко ще бъде висок той?

Тома: Това е труден въпрос. Ако имаме асансьор от Земята до Космоса, той ще трябва да се движи по една крива, която като центъра на масата на този асансьор трябва да бъде в точка на 36 хил. км от Земята. Ще трябва да имаме противотежест дълбоко в Космоса и много дълъг кабел. Това в момента е много трудно постижимо. Трябват ни и материали с необходимата здравина. Може би това ще се случи в края на настоящия век и тогава няма да имаме нужда от ракети, а ще се качваме с асансьор.

Лъчезар: Казват, че Вселената е безкрайна и постоянно се разширява, но как може да се разширява нещо, което е безкрайно?

Марк: Много труден въпрос. Едно от нещата, които харесвам в науката, е, че тя се опитва да намери отговори на такива въпроси. Не знам какъв е отговорът на твоя въпрос, но се надявам, че представител от твоето поколение ще може да ми даде отговор на мен някой ден в бъдеще.

Боян: Какво е чувството да бъдеш в открития Космос, извън космическата станция?

Тома: Прекрасно е, но на първо място е страшничко, защото не си защитен от тези дебели стени, зад които се намираме. Няма нищо, което да те предпазва. Под краката си виждаш една безкрайна празнота, но когато преодолееш този страх, наистина чувството е невероятно. Ако се обърнеш с гръб към станцията, ти самият се чувстваш като космически кораб, който лети самостоятелно в Космоса. Виждаш Земята като една топка със стотици цветове, която се върти под теб. И когато имаме време, наблюдаваме всичко това, опитвайки се да си създадем спомени, които са завинаги.

Михаил: Могат ли кокошките да снасят яйца в Космоса и ако могат, ще бъдат ли изкривени яйцата по някакъв начин?

Марк: Чудесен въпрос, но ще трябва да го докажем експериментално. Имали сме птици в Космоса, но никога не сме правили такъв опит със снасяне на яйца. Ще помислим в бъдеще да го направим.

Дария: Кога ще бъде позволено на децата да летят в Космоса?

Тома: Мисля, че не в толкова далечно бъдеще. Пътуването със самолет в началото се е смятало за нещо много опасно, а после е било достъпно единствено за по-богатите. Сега то е достъпно за всички. Надявам се, че това ще бъде постигнато и с космическите пътувания и скоро в Космоса ще пътуват и частни лица, защо не и деца? Мисля си, че до 10-20, максимум 30 години ще видим семейства, които пътуват в Космоса.

Георги: Вярно ли е, че на Юпитер от небето валят диаманти. Чел съм от много източници такава информация, но не знам дали е вярно. Можете ли да ми кажете и ако е вярно, защо?

Марк: Когато на Юпитер има светкавици, метанът се превръща във въглерод, а когато докосне повърхност, той се превръща в диамант с диаметър 7 мм. Това е прекрасно и много интересно явление.

Андрей Бъчваров: На Земята имаме бури, вали дъжд и сняг. В Космоса има ли различно метеорологично време?

Тома: Да, има нещо такова, но то не зависи от водата, както на Земята. Тук има частици, които валят от Слънцето, и може да бъдем бомбардирани от тези частици от далечни места във Вселената. Ние наблюдаваме тези събития и можем да ги предскажем, наблюдаваме и активността на Слънцето, за да можем да се защитим, точно както вие на Земята се защитавате, като използвате чадъри.

Антония: Какво трябва да учи човек, за да стане космонавт?

Марк: Има космонавти, които са завършили физика, химия, биология. Имаме лекари, имунолози. Тук решаваме сложни проблеми и ни трябват хора с различна специализация.

Димитър: Ако можете да отидете в произволна точка в Космоса, къде бихте отишли и защо?

Тома: В момента сме в Космоса и е много готино. Изпратени сме в една далечна точка, но аз бих отишъл и по-далеч, за да видя какво е зад хоризонта. Опитваме се да идем и на Луната, и на Марс, защото Марс е нещо като близнак на Земята и ще ни помогне да разберем отговорите на много въпроси. Стъпването на Марс е нещо многообещаващо и това е основната ни цел.

Деница: Ако изучавате повърхността на Луната, ще можем ли да получим повече информация за Земята и нейното развитие?

Марк: Определено! Луната и Земята се намират много близо и са имали сходна история, но липсата на вода и растителност на Луната означава, че нейната повърхност е останала непроменена много дълго време за разлика от Земята.

Калина: Как си представяте пътешествията в Космоса след 1000 г.?

Тома: Това ще е много по-достъпно за всички. Може би ще ходим до много планети, ще имаме колонии на различни планети. Не сме много далеч от този момент. Вече 20 г. хора живеят непрестанно в Космоса. Преди 100 г. никой не е можел да си представи такова нещо, а какво да говорим за преди 1000 г.! Не бива да ограничаваме въображението си. Всичко, което си представяме сега, вероятно ще е постижимо след 1000 г. Не мога да си представя как ще изглеждат нашите кораби след 1000 г., но ще сме достигнали много далеч.

Най-четени

"Шпигел": Ако приеме София в еврозоната, ЕС ще си създаде още един проблем

"Шпигел": Ако приеме София в еврозоната, ЕС ще си създаде още един проблем

Изглежда, че Европейският съюз е в опасност да си създаде още един проблем, сякаш нищо не е научил от кризата на еврото." Това пише германското списание "Шпигел" в коментар под заглавие "Спорно приемане в еврозоната: Нарастват притесненията, докато България се подготвя за присъединяване към еврото", цитиран от "Дневник"

Мика Зайкова: Не харесвам Николай Василев. Той е корумпиран

Мика Зайкова: Не харесвам Николай Василев. Той е корумпиран

„Честно казано, не харесвах първия министър-председател, предложен от ИТН. Да, не харесвам Ники Василев. Това, че знае седем езика, не значи, че не е корумпиран. Отдавна съм на терен и 30 години се бутам в политиката. От 2004 г., когато той беше три пъти министър, започнаха да действат предприсъединителните фондове

Жената и децата на шефа на НАП заплашени от бизнесмен

Жената и децата на шефа на НАП заплашени от бизнесмен

Бившият служебен министър Асен Василев разкри, че шефът на Националната агенция по приходите Румен Спецов е получил заплахи за живота на жена си и децата си. Те са били от български бизнесмен, чиито фирми в миналото никога не са проверявани. За заплахите са били информирани ДАНС и международните партньорски служби

Раздвижиха работата по "Хемус", пускат парите за отчуждаване за 52 км

Раздвижиха работата по "Хемус", пускат парите за отчуждаване за 52 км

Скоро ще има разрешителни за участъците до Павликени Работата по магистрала “Хемус” не е спряла съвсем - миналата седмица с решение на служебния кабинет са отпуснати парите за изплащане на отчуждаванията по лот 4 и до месец - месец и половина те ще бъдат платени на собствениците на земи по трасето. Това съобщи пред журналисти зам

Рашков: Разследваме престъления за милиарди на АМ "Хемус"

Рашков: Разследваме престъления за милиарди на АМ "Хемус"

Разследваме престъпления за милиарди, съобщи вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков, след като връчи на олимпийската ни шампионка по карате Ивет Горанова договора за назначаването й като инструктор в Академията на МВР. Като пример за престъпленията, които се разследват, вицепремиерът посочи строежа на автомагирстрала "Хемус"

Николай Василев с 4 критики за начина на увеличение на пенсиите

Николай Василев с 4 критики за начина на увеличение на пенсиите

Ако правителството, предложено от Слави Трифонов на 12 юли, се беше състояло, ви гарантирам едно, че то щеше да бъде по-модерно, по-реформаторско, щеше да работи по-бързо и нямаше да предложи актуализация на бюджета през тази година. Това заяви в предаването Панорама по БНТ бившият вицепремиер Николай Василев

Полша отказва да затвори мина за въглища, плаща на ЕК 500 000 евро на ден

Полша отказва да затвори мина за въглища, плаща на ЕК 500 000 евро на ден

Полша ще плаща всеки ден глоба от 500 000 евро на Еврокомисията заради това, че продължава да добива въглища в мината “Туров” в близост до чешката и германската граница, постанови Върховният съд на Европа, съобщи Ройтерс. До решението се стигна, след като Чехия каза, че спорната мина уврежда околната среда през границата

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа": Неизбежно е токът за битa да поскъпне

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа": Неизбежно е токът за битa да поскъпне

"КЕВР може да бъде принуден да вдигне цената на електроенергията още през януари", подчерта Димитър Манолов “Много отдавна предупреждавахме, че заради високите цени на електроенергията, малките бизнеси след няколко месеца ще бъдат принудени да обявят фалит. Европейският съюз продължава ритуалното си самоубийство

Гълъб Донев: Повишението на пенсиите е трайна мярка

Гълъб Донев: Повишението на пенсиите е трайна мярка

Списък за уволнения в държавата няма, не съм виждал и за първи път чувам да има Промените, свързани с увеличението на пенсиите и антикризиснте мерки, които прие с актуализацията на бюджета в последните си дни парламентът, не са предизборен ход, а трайна  мярка, заяви в "Панорама" вицепремиерът и министър на труда и социалната политика  Гълъб Донев

Емил Хърсев: Някой ще иска непрекъснато пари наготово, но бизнесът не може да е на хранилка - той храни държавата

Емил Хърсев: Някой ще иска непрекъснато пари наготово, но бизнесът не може да е на хранилка - той храни държавата

Които правят сметките, че без държавна субсидия трябва да затварят, това просто не е вярно, казва финансистът До 31 декември при избори на 14 ноември парламентът може да приеме бюджет за догодина - През миналата седмица двама българи на високи позиции бяха обвинени от Световната банка - визирам Кристалина Георгиева и Симеон Дянков

Най-коментирани

Кристалина Георгиева отрича да е оказвала натиск за доклад на Световната банка за Китай

Кристалина Георгиева отрича да е оказвала натиск за доклад на Световната банка за Китай

Изпълнителният директор на МВФ Кристалина Георгиева отрече вчера твърденията, че е оказвала натиск на служители на Световната банка да променят данни в доклад в полза на Китай по времето, когато е била главен изпълнителен директор на Световната банка, след като бордът на директорите на МВФ започна разследване по случая, предаде Ройтерс

Газът мина 80 лв. за октомври, увеличението е 15,68% за месец

Газът мина 80 лв. за октомври, увеличението е 15,68% за месец

За година поскъпването е 224,75 на сто 80,28 лв. за мегаватчас е цената на природния газ, поискана от “Булгаргаз” и одобрена от експертите на КЕВР, става ясно от доклада им. Това е с 15,68% повече от тази за септември, която е 69,40 лв. На 11 август газовата компания обяви прогноза за октомврийската цена от 69,76 лв

Евростат: Българите имат прекалено малко леки коли

Евростат: Българите имат прекалено малко леки коли

Само у нас спад на регистрираните автомобили между 2015 и 2019 г. България е сред страните, в които има най-малко пътнически автомобили в Европа. За 2019 г. у нас е имало 407 леки коли на 1000 души, показва статистика на Евростат. С по-малко автомобили са само Унгария (390), Латвия (381) и Румъния (357)

Мика Зайкова: Не харесвам Николай Василев. Той е корумпиран

Мика Зайкова: Не харесвам Николай Василев. Той е корумпиран

„Честно казано, не харесвах първия министър-председател, предложен от ИТН. Да, не харесвам Ники Василев. Това, че знае седем езика, не значи, че не е корумпиран. Отдавна съм на терен и 30 години се бутам в политиката. От 2004 г., когато той беше три пъти министър, започнаха да действат предприсъединителните фондове

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа": Неизбежно е токът за битa да поскъпне

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа": Неизбежно е токът за битa да поскъпне

"КЕВР може да бъде принуден да вдигне цената на електроенергията още през януари", подчерта Димитър Манолов “Много отдавна предупреждавахме, че заради високите цени на електроенергията, малките бизнеси след няколко месеца ще бъдат принудени да обявят фалит. Европейският съюз продължава ритуалното си самоубийство

50 хил. земеделци ще бъдат подкрепени със 70 млн. лв. от земеделското министерство в кризата

50 хил. земеделци ще бъдат подкрепени със 70 млн. лв. от земеделското министерство в кризата

Близо 50 хиляди стопани от секторите „Животновъдство“, „Растениевъдство“ и „Пчеларство“ ще бъдат подкрепени със 70 млн. лева. Това заяви министърът на земеделието  Христо Бозуков по време на съвместно видеоконферентно заседание на Консултативен съвет по животновъдство и Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство

Раздават 70 млн. лева на 50 000 земеделци заради COVID кризата

Раздават 70 млн. лева на 50 000 земеделци заради COVID кризата

50 хиляди земеделци ще получат 70 милиона лева помощи от държавата, за да преодолеят икономическите последици от COVID кризата, съобщиха от Нова тв. По предложение на земеделското министерство 35 млн. лева ще бъдат насочени в животновъдството, като с тях ще бъдат подкрепени близо 20 хиляди фермери. Пчеларите ще получат 5 млн. лева, а около 30 млн

Лондонско издание иска оставката на Кристалина Георгиева

Лондонско издание иска оставката на Кристалина Георгиева

Списание "Икономист" призова управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева да се оттегли от поста заради ролята й в свързан с Китай скандал за манипулиране на данни, докато още е била в Световната банка. Според изданието този скандал е подкопал надеждността на МВФ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА

Никола Янков: Вдигането на пенсиите може да ни попречи за еврозоната

Никола Янков: Вдигането на пенсиите може да ни попречи за еврозоната

Повишаването на пенсиите няма да се отрази на инфлацията в България, но ще има дългосрочен ефект върху амбициите на страната да влезе в еврозоната, защото води до ръст на дефицита. Това каза Никола Янков, управляващ партньор в Expat capital, в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ на Ивайло Лаков по Блумбърг тв

НАП не откри 216 млн. лв. кеш във фирмите, собственици си купували скъпи коли

НАП не откри 216 млн. лв. кеш във фирмите, собственици си купували скъпи коли

Само в 33 дружества липсват 28 милиона Проверки на място в над 2100 фирми за нелогично високи касови наличности извършва Националната агенция за приходите. В годишните си финансови отчети за 2019 г. те са посочили, че държат в брой над 100 хил. лева. След като преброяват, описват и сравняват сумите в касата с посочените в счетоводните отчети

Лондонско издание иска оставката на Кристалина Георгиева

Лондонско издание иска оставката на Кристалина Георгиева

Списание "Икономист" призова управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева да се оттегли от поста заради ролята й в свързан с Китай скандал за манипулиране на данни, докато още е била в Световната банка. Според изданието този скандал е подкопал надеждността на МВФ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА

Никола Янков: Вдигането на пенсиите може да ни попречи за еврозоната

Никола Янков: Вдигането на пенсиите може да ни попречи за еврозоната

Повишаването на пенсиите няма да се отрази на инфлацията в България, но ще има дългосрочен ефект върху амбициите на страната да влезе в еврозоната, защото води до ръст на дефицита. Това каза Никола Янков, управляващ партньор в Expat capital, в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ на Ивайло Лаков по Блумбърг тв

НАП не откри 216 млн. лв. кеш във фирмите, собственици си купували скъпи коли

НАП не откри 216 млн. лв. кеш във фирмите, собственици си купували скъпи коли

Само в 33 дружества липсват 28 милиона Проверки на място в над 2100 фирми за нелогично високи касови наличности извършва Националната агенция за приходите. В годишните си финансови отчети за 2019 г. те са посочили, че държат в брой над 100 хил. лева. След като преброяват, описват и сравняват сумите в касата с посочените в счетоводните отчети

Билетите за влак ще поскъпнат, но само с инфлацията

Билетите за влак ще поскъпнат, но само с инфлацията

470 влака са на ток, чиято цена от 110 се качи до 250 лв. за мегаватчас Билетите за влаковете ще поскъпнат, но само с индекса на инфлацията. За последните 12 месеца тя е 3,7 на сто, показват данните на Националния статистически институт. От БДЖ уточниха, че само за такова увеличение са говорили с новия служебен министър на транспорта Христо

От ноември – помощ за бизнеса, загубил от скъпия ток, по 60/40

От ноември – помощ за бизнеса, загубил от скъпия ток, по 60/40

Предлагат за домакинствата да останат енергийните помощи, но с промяна на подоходните критерии, за да се включат повече хора, обмисля работна група, която работи по мерките От ноември бизнесът да получава помощ заради шоковите цени на тока - това планира работната група, която се труди по мерките, научи “24 часа”

Евростат: Българите сред последните в ЕС по работа от вкъщи

Евростат: Българите сред последните в ЕС по работа от вкъщи

Повече хора са започнали да работят от вкъщи след въвеждането на мерките за социално дистанциране в отговор на пандемията от Ковид-19. През 2020 година 12 процента от заетите на възраст 20-64 години в ЕС обикновено са работили от вкъщи, докато през последното десетилетие този дял бе останал непроменен на равнище около 5 или 6 процента

Българските сезонни работници във Франция все по-често заминават без посредници

Българските сезонни работници във Франция все по-често заминават без посредници

Българските сезонни работници в селското стопанство във Франция все по-често се наемат директно от местни работодатели, което ограничава възможностите за контрол на Инспекцията по труда у нас, съобщиха от ИА "Главна инспекция по труда". Използваните в редки случаи фирми посредници или предприятия, осигуряващи временна работа

ЕК очаква България правилно да прилага правилата за търговия
с минерална вода

ЕК очаква България правилно да прилага правилата за търговия с минерална вода

Европейската комисия съобщи, че изпраща мотивирано становище до България за неспазване на пазарните изисквания на ЕС за естествените минерални и изворни води. Българското законодателство не забранява естествени минерални води и изворни води, с произход от един и същ извор, да бъдат продавани с повече от едно търговско описание

СЗО: Въздухът по света е по-замърсен, отколкото се предполагаше

СЗО: Въздухът по света е по-замърсен, отколкото се предполагаше

Замърсяването на въздуха по света е по-сериозно, отколкото се предполагаше. Предупреждението отправи Световната здравна организация (СЗО), като обяви намаляване на безопасните норми на основните замърсители като азотен диоксид. По изчисления на организацията около 7 млн. души годишно умират преждевременно от болести, свързани с мръсния въздух

ДАНС от сутринта в КЕВР и в борсата, снимат им документи

ДАНС от сутринта в КЕВР и в борсата, снимат им документи

От сутринта служители на ДАНС са в Комисията за енергийно и водно регулиране, но не са нахлула. Те искали документи, а от КЕВР им ги снимали. Агентите и в момента са в енергийния регулатор, тъй като документацията, която им приготвят, не била в малко количество. От КЕВР заявиха, че в комиисията е спокойно, няма напрежение