Двама висши мениджъри у нас са взели по над 1 млн. евро годишна заплата, сочат данни на Европейския банков орган

Държавните банкери на отговорни постове се оказаха най-нископлатените сред колегите си. Това става ясно от справка за заплатите в банковата сфера у нас. Управителят на БНБ Димитър Радев има месечно възнаграждение малко над 20 000 лева. Според подадената от Радев декларация годишният му доход е 264 958 лева. Неговият заместник Калин Христов и със заплата от 223 036 лева на година, а 221 572 лева е на другия подуправител Нина Стоянова. Заплатите в БНБ се определят според средното за сектора у нас, за да няма текучество на кадри.

Доскоро Радев и заместниците му бяха най-зле платените банкови ръководители. В другата държавна банка - ББР, се даваха солидни възнаграждения. Например бившият шеф на ББР Стоян Мавродиев бе посочил в декларацията си 434 537 лева заплата на година. А другият бивш изпълнителен директор Николай Димитров бе обявил 380 221 лева,

След идването на служебното правителство последва и смяна на ръководството на ББР, а веднага след това и

намаление на

заплатите в пъти,

които сега са според средните за сектора.

Оказа се обаче, че в частните банки възнагражденията са в пъти по-големи от тези в БНБ и ББР. По неофициална информация заплатите на висшите мениджъри там варират от 40 000 до 2000 лв. месечно. В сумата са включени и бонусите, които те вземат при достигането на определени финансови резултати за съответната година.

Всъщност се оказа, че българските банкери, които вземат по 200 000 лева месечна заплата са двама. Поне това показват данните на Европейския банков орган. Според тях двама ръководители на банки у нас са

получили над

1 млн. евро

годишно

възнаграждение

Имената им обаче не се посочват.

Според неофициална информация става дума за вече бивши изпълнителни директори. на банки с чуждестранни собственици Те са получили солидни бонуси при напускането си и това е довело до такъв голям размер на възнаграждението им. От доклада на Европейския банков орган става ясно, че те имат годишна заплата от над 745 000 евро, а бонусите им надхвърлят 1,6 млн. евро. Информация от регулатора се събира за банкери, чиито годишни възнаграждения надхвърлят 1 млн. евро.

На върха на класацията е

банкер от

Великобритания,

който е получил

64 млн. евро

за година. След това са двама негови колеги от Германия и Ирландия, които са взели над 16 млн. евро всеки. В Гърция има един с над 1 милион и друг, който е получил повече от 2 млн. В Румъния трима шефове на банки са взели над 1 млн. евро.

Общо 4963 банкери в ЕС са получили над 1 млн. евро през 2019 г. 3519 от тях се намират във Великобритания, която е включена, тъй като през 2019 г. все още е част от ЕС. Извън Обединеното кралство най-много банкери с възнаграждение над 1 млн. евро има в Германия (492), Франция (270) и Италия (241).

От Европейския банков орган посочват, че това се дължи на преместването на дейности в ЕС заради Brexit и на добрите финансови резултати през 2019 година. (24часа)