Вдигането на пенсиите се отлага за Коледа, остават по 120 лв. на човек от октомври до декември (Обзор)

  • 1
authorАвтор: Румина Димитрова

Вдигането на пенсиите се отлага за Коледа, остават по 120 лв. на човек от октомври до декември (Обзор)

Тошко Йорданов и шефът на финансовата комисия Любомир Каримански се сменят пред трибуната за изказване, но междувременно разменят и по няколко думи.

l Пак хаос с бюджета на държавното обществено осигуряване

l 370 лв. минимална пенсия и таван от 1500 лв. също да влязат в сила с отсрочка

l Двойното майчинство за втората година - от 1 октомври

Вдигането на пенсиите се отлага за Коледа, а през октомври, ноември и декември всички пенсионери ще получат по 120 лв. на месец.

Служебното правителство предложи тази изненадваща оферта в опит да излезе от кашата, забъркана от депутатите при актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване. Ако този компромисен вариант се приеме,

2 080 000

пенсионери се

порадваха само

11 часа, че

пенсиите им се

вдигат още от

1 октомври

Във вторник на второ четене депутатите гласуваха от 1 октомври минималната пенсия да е 370 лв. От същата дата таванът на пенсиите да се вдигне от 1440 на 1500 лв. Освен това мина и предложението на служебния кабинет тежестта на действителния стаж да е 1,35 на година и по този начин всички да получат увеличение от 12,5%.

Бъркотията дойде след неочакван съюз между ГЕРБ, БСП и ДПС.

Трите партии

гласуваха в

приходната част

три различни

предложения

и по този начин подкрепиха първо идеята на ДПС - всички пенсионери да получат по 120 лв. за последните три месеца до края на годината. Час по-късно мина и предложението на ГЕРБ - бонусът да е 100 лв. за всички, а за финал приеха и пенсиите да се вдигнат през стажа.

След часове на спорове и обвинения в годеж за сряда остана решението от коя дата да влезе в сила актуализацията и изчистването на сметките в приходната част. Това постави в

патова ситуация

служебното

правителство, което за няколко часа трябваше да намери вариант откъде да дойдат парите. Совалките между правителството и част от парламентарните групи продължиха 11 часа. Първо бюджетът на ДОО трябваше да се гледа като първа точка от 9 ч, но после бе изместена в дневния ред.

Така в 14,30 часа от трибуната шефът на бюджетната комисия и депутат на “Има такъв народ” Любомир Каримански изненадващо прочете новите параметри на бюджета - от 1 октомври да влезе в сила само добавката от 120 лв. за всички пенсионери, както и втората година от майчинството да е 650 лв.

А от 25 декември

в сила да влязат

преизчислението

със стажа,

минималната и

максималната

пенсия

“Причината е, че в сряда приехме три различни предложения в приходите и разходите на ДОО. По преценка на бюджетните показатели се проведоха разговори с останалите политически партии, министъра на финансите, министъра на труда и социалната политика и експерти, затова предлагам промените”, обясни накратко Каримански.

Залата бурно реагира, а депутатите започнаха да питат защо точно от 25 декември, Коледа?

От “Демократична България” поискаха 15- минутна почивка, за да се запознаят с новите числа. Час по-късно Каримански отново излезе на трибуната и обяви, че свикал извънредно заседание на бюджетната комисия, но трябвало да се направи редовно заседание за новото решение, а финалният текст да се гласува в четвъртък.

Защо успяхме само за 24 часа да излъжем българските пенсионери?, попита от трибуната Георги Свиленски от БСП. А лидерът на партията Корнелия Нинова направо съзря саботаж.

Тома Биков от ГЕРБ започна да пита откъде е дошла тази дата 25 декември и констатира, че “токът тресе” вносителите, съветвайки ги да извадят телта от контакта”. Най-честият оратор откъм ГЕРБ попита защо се минира работата на следващото правителство. Малко по-късно и Бойко Борисов даде извънреден брифинг, виждайки в това роля на президента Румен Радев.

Страстите се нажежиха още повече, когато на трибуната излезе и зам.-шефът на “Има такъв народ” Тошко Йорданов.

“Г-н Биков си позволи да говори откровени лъжи, при положение че ГЕРБ, БСП и ДПС вкараха бюджета в този калпав вариант, в който приеха три различни неща. И в момента бюджетна комисия се опитва да ви даде елегантен начин да се измъкнете от кашата, която сами сътворихте. Да, г-н Биков, държавата отива към стена, в която вие я засилихте, защото вие бяхте некадърни”, обвини го Йорданов.

А обвиненията кой е виновен за объркването не спираха. “Г-н Йорданов, вие изобщо не разбирате в каква каша сте се забъркали, защото ние тук сме в опозиция. Вие говорихте за годежи, а вие този брак сте го изконсумирали, преди да сте се сгодили! И много добре знаете, че е така!

А вие, госпожо

Манолова, карате

последни дни в

парламента”,

контрира Биков

Зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев пробва да успокои обстановката в залата, като предложи заседанието да бъде прекратено и дебатът да продължи в бюджетна комисия. Там обаче бъркотията продължи, както и спорът за избраната дата за преизчисление.

“Ако изборите са на 7, 14 или 21 ноември, то най-оптимистичният вариант да се състави правителство е между 1 и 10 декември. Шансовете този кабинет да направи нов бюджет, който да е съгласуван със социалните партньори, между 10 и 31 декември, не са големи”, обясни финансовият министър на членовете на комисията.

Според Асен Василев при подобна ситуация в сила ще е бюджет 2021 г. заедно с актуализацията му. Ще се появи обаче нов казус - правителството на Борисов записало в бюджета, че бонусът от 50 лв. ще се изплаща за януари, февруари и март през тази година. Така автоматично те ще се прехвърлят за 2022 г., а бонусът от 120 лв. - за октомври, ноември и декември.

Последваха нови спорове

кой депутат ще

припознае новото

предложение

на служебното

правителство

и ще го внесе

С подобна отговорност се нагърби Любомир Каримански. “Считайте, че е внесено от мен. Аз ги внасям”, каза още той.

В комисията 13 депутати подкрепиха предложения от Каримански вариант от 1 октомври да има само добавки от 120 лв. към пенсиите и увеличение на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст от 380 на 650 лв.

Преизчислението на пенсиите и увеличението на минималната пенсия от 300 на 370 лв. бяха оставени за 25 декември 2021 г.

За след Коледа се отлага и увеличението на тавана на пенсиите от 1440 на 1500 лв. Това бе подкрепено от “Има такъв народ”, “Демократична България” и Мария Капон от “Изправи се БГ! Ние идваме!”. “Против” гласуваха от БСП, ГЕРБ не гласуваха, а ДПС се въздържаха.

По-късно вечерта лидерът на ИТН Слави Трифонов даде трибуна от профила си във фейсбук на Каримански. “Това, което се случи вчера в Народното събрание, е предизборна агитация, в която ГЕРБ, ДПС и БСП купуват вашите гласове, предлагайки по 120 лева добавка за всеки месец за възрастните хора. Това решение всъщност е подигравка с вас, нашите майки и бащи, защото ще важи само до края на 2021 г. Виждате ли загрижеността им за януари месец догодина - не, нали?! Не ги е грижа какво ще стане с вас след Нова година! Те се грижат сега да си подсигурят вашите гласове за изборите и не мислят как ще живеете след това. Именно те – ГЕРБ, ДПС и БСП, ви оставиха повече от 10 г. без съществена пенсионна реформа и с мизерни пенсии. Подхвърляха ви и продължават да ви подхвърлят трохи! ”, написа Слави от името на Каримарски.

Опит за саботаж на бюджета съзря БСП

Опит да се саботира приемането на бюджета съзря БСП в скандалите, заради които актуализацията на държавното обществено осигуряване не може да се приеме вече втори ден от Народното събрание. Това забавяне отлага и приемането на големия бюджет, както и този на НЗОК.

“Някой умишлено саботира приемането на актуализацията на бюджета. Това е излишно, загуба на време и затова вече виждаме умисъл”, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента. Тя припомни, че още когато президентът Румен Радев връчи третия мандат на партията, социалистите предложиха срещи на т.нар. протестни партии - ИТН, “Демократична България” и ИБГНИ, не само за редовно правителство, но и за да намерят мнозинство, с което да приемат промените в бюджета.

Партиите на протеста ни отказаха. Още оттогава и

до ден днешен

предупреждаваме,

че ще се случи това

- хаос, взаимни

обвинения, плаващи

мнозинства,

продължи тя. Нинова подчерта, че БСП няма да отстъпи от решението на всеки пенсионер да се осигурят по 120 лв. за оставащите три месеца от годината като антикризисна мярка, да се преизчислят пенсиите, като 1 г. стаж да се изчислява с коефициент 1,35, а минималната да стане 370 лв.

“Прави се опит да се отстъпи от тези решения, да се заобиколи парламентаризмът. Ще продължим да гласуваме за тези две решения и няма да отстъпим не защото е на инат, а защото тези пари са нужни”, мотивира се тя.

Пари, за да се изплати всичко, прието за пенсиите в бюджета, можело да се намерят от приходите в държавата, както и ако се орежат някои разходи, категорични са социалистите.

“Абсолютно

несъстоятелен е

аргументът, че така

се взривява

бюджетът

Тези две решения, ако ги съберем, разликата е 453 млн. лв. Това не е невъзможна сума за събиране”, настоя Нинова.

Към август месец Министерството на финансите е обявило, че съпоставени към юни 2020 г., постъпленията в приходите през 2021 г. за юни са с 3,3 млрд. лв., или 15,5%, повече. Това е само за юни. До края на годината има още 6 месеца, а засега събираемостта върви добре. Може да се орежат и различни пера, като например няма нужда от 13 млн. лв. бонуси към 5 хилядните заплати на КЕВР, посочи Нинова.

Изобщо да не ни излизат с приказките, че трябва да вземат пари от едни, за да дадат на други. Това са Бойко-Борисови приказки, с каквито противопоставяше различните групи, подчерта лидерът на БСП. Тя призова останалите партии за спокойствие, разум и отговорност. В противен случай, ако бюджетът не се приемел, партиите от протеста трябвало да се сърдят на себе си.

Председателят на бюджетната комисия е на ИТН (б.а. - Любомир Каримански). Днес цял ден свиква някакви комисии, легитимни, нелегитимни, в някакви ъгли. Ако не знаят как се прави, да попитат. Ще хвърлят държавата в тежка криза, предупреди Нинова.

Нинова заедно с парламентарната група на “БСП за България” направи изявление пред журналистите.

Социалният министър Гълъб Донев разговаря с Георги Михайлов и Иван Ченчев от БСП в парламента.

Най-четени

"Шпигел": Ако приеме София в еврозоната, ЕС ще си създаде още един проблем

"Шпигел": Ако приеме София в еврозоната, ЕС ще си създаде още един проблем

Изглежда, че Европейският съюз е в опасност да си създаде още един проблем, сякаш нищо не е научил от кризата на еврото." Това пише германското списание "Шпигел" в коментар под заглавие "Спорно приемане в еврозоната: Нарастват притесненията, докато България се подготвя за присъединяване към еврото", цитиран от "Дневник"

Мика Зайкова: Не харесвам Николай Василев. Той е корумпиран

Мика Зайкова: Не харесвам Николай Василев. Той е корумпиран

„Честно казано, не харесвах първия министър-председател, предложен от ИТН. Да, не харесвам Ники Василев. Това, че знае седем езика, не значи, че не е корумпиран. Отдавна съм на терен и 30 години се бутам в политиката. От 2004 г., когато той беше три пъти министър, започнаха да действат предприсъединителните фондове

Жената и децата на шефа на НАП заплашени от бизнесмен

Жената и децата на шефа на НАП заплашени от бизнесмен

Бившият служебен министър Асен Василев разкри, че шефът на Националната агенция по приходите Румен Спецов е получил заплахи за живота на жена си и децата си. Те са били от български бизнесмен, чиито фирми в миналото никога не са проверявани. За заплахите са били информирани ДАНС и международните партньорски служби

Раздвижиха работата по "Хемус", пускат парите за отчуждаване за 52 км

Раздвижиха работата по "Хемус", пускат парите за отчуждаване за 52 км

Скоро ще има разрешителни за участъците до Павликени Работата по магистрала “Хемус” не е спряла съвсем - миналата седмица с решение на служебния кабинет са отпуснати парите за изплащане на отчуждаванията по лот 4 и до месец - месец и половина те ще бъдат платени на собствениците на земи по трасето. Това съобщи пред журналисти зам

Рашков: Разследваме престъления за милиарди на АМ "Хемус"

Рашков: Разследваме престъления за милиарди на АМ "Хемус"

Разследваме престъпления за милиарди, съобщи вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков, след като връчи на олимпийската ни шампионка по карате Ивет Горанова договора за назначаването й като инструктор в Академията на МВР. Като пример за престъпленията, които се разследват, вицепремиерът посочи строежа на автомагирстрала "Хемус"

Николай Василев с 4 критики за начина на увеличение на пенсиите

Николай Василев с 4 критики за начина на увеличение на пенсиите

Ако правителството, предложено от Слави Трифонов на 12 юли, се беше състояло, ви гарантирам едно, че то щеше да бъде по-модерно, по-реформаторско, щеше да работи по-бързо и нямаше да предложи актуализация на бюджета през тази година. Това заяви в предаването Панорама по БНТ бившият вицепремиер Николай Василев

Полша отказва да затвори мина за въглища, плаща на ЕК 500 000 евро на ден

Полша отказва да затвори мина за въглища, плаща на ЕК 500 000 евро на ден

Полша ще плаща всеки ден глоба от 500 000 евро на Еврокомисията заради това, че продължава да добива въглища в мината “Туров” в близост до чешката и германската граница, постанови Върховният съд на Европа, съобщи Ройтерс. До решението се стигна, след като Чехия каза, че спорната мина уврежда околната среда през границата

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа": Неизбежно е токът за битa да поскъпне

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа": Неизбежно е токът за битa да поскъпне

"КЕВР може да бъде принуден да вдигне цената на електроенергията още през януари", подчерта Димитър Манолов “Много отдавна предупреждавахме, че заради високите цени на електроенергията, малките бизнеси след няколко месеца ще бъдат принудени да обявят фалит. Европейският съюз продължава ритуалното си самоубийство

Гълъб Донев: Повишението на пенсиите е трайна мярка

Гълъб Донев: Повишението на пенсиите е трайна мярка

Списък за уволнения в държавата няма, не съм виждал и за първи път чувам да има Промените, свързани с увеличението на пенсиите и антикризиснте мерки, които прие с актуализацията на бюджета в последните си дни парламентът, не са предизборен ход, а трайна  мярка, заяви в "Панорама" вицепремиерът и министър на труда и социалната политика  Гълъб Донев

Емил Хърсев: Някой ще иска непрекъснато пари наготово, но бизнесът не може да е на хранилка - той храни държавата

Емил Хърсев: Някой ще иска непрекъснато пари наготово, но бизнесът не може да е на хранилка - той храни държавата

Които правят сметките, че без държавна субсидия трябва да затварят, това просто не е вярно, казва финансистът До 31 декември при избори на 14 ноември парламентът може да приеме бюджет за догодина - През миналата седмица двама българи на високи позиции бяха обвинени от Световната банка - визирам Кристалина Георгиева и Симеон Дянков

Най-коментирани

Кристалина Георгиева отрича да е оказвала натиск за доклад на Световната банка за Китай

Кристалина Георгиева отрича да е оказвала натиск за доклад на Световната банка за Китай

Изпълнителният директор на МВФ Кристалина Георгиева отрече вчера твърденията, че е оказвала натиск на служители на Световната банка да променят данни в доклад в полза на Китай по времето, когато е била главен изпълнителен директор на Световната банка, след като бордът на директорите на МВФ започна разследване по случая, предаде Ройтерс

Газът мина 80 лв. за октомври, увеличението е 15,68% за месец

Газът мина 80 лв. за октомври, увеличението е 15,68% за месец

За година поскъпването е 224,75 на сто 80,28 лв. за мегаватчас е цената на природния газ, поискана от “Булгаргаз” и одобрена от експертите на КЕВР, става ясно от доклада им. Това е с 15,68% повече от тази за септември, която е 69,40 лв. На 11 август газовата компания обяви прогноза за октомврийската цена от 69,76 лв

Евростат: Българите имат прекалено малко леки коли

Евростат: Българите имат прекалено малко леки коли

Само у нас спад на регистрираните автомобили между 2015 и 2019 г. България е сред страните, в които има най-малко пътнически автомобили в Европа. За 2019 г. у нас е имало 407 леки коли на 1000 души, показва статистика на Евростат. С по-малко автомобили са само Унгария (390), Латвия (381) и Румъния (357)

Мика Зайкова: Не харесвам Николай Василев. Той е корумпиран

Мика Зайкова: Не харесвам Николай Василев. Той е корумпиран

„Честно казано, не харесвах първия министър-председател, предложен от ИТН. Да, не харесвам Ники Василев. Това, че знае седем езика, не значи, че не е корумпиран. Отдавна съм на терен и 30 години се бутам в политиката. От 2004 г., когато той беше три пъти министър, започнаха да действат предприсъединителните фондове

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа": Неизбежно е токът за битa да поскъпне

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа": Неизбежно е токът за битa да поскъпне

"КЕВР може да бъде принуден да вдигне цената на електроенергията още през януари", подчерта Димитър Манолов “Много отдавна предупреждавахме, че заради високите цени на електроенергията, малките бизнеси след няколко месеца ще бъдат принудени да обявят фалит. Европейският съюз продължава ритуалното си самоубийство

50 хил. земеделци ще бъдат подкрепени със 70 млн. лв. от земеделското министерство в кризата

50 хил. земеделци ще бъдат подкрепени със 70 млн. лв. от земеделското министерство в кризата

Близо 50 хиляди стопани от секторите „Животновъдство“, „Растениевъдство“ и „Пчеларство“ ще бъдат подкрепени със 70 млн. лева. Това заяви министърът на земеделието  Христо Бозуков по време на съвместно видеоконферентно заседание на Консултативен съвет по животновъдство и Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство

Раздават 70 млн. лева на 50 000 земеделци заради COVID кризата

Раздават 70 млн. лева на 50 000 земеделци заради COVID кризата

50 хиляди земеделци ще получат 70 милиона лева помощи от държавата, за да преодолеят икономическите последици от COVID кризата, съобщиха от Нова тв. По предложение на земеделското министерство 35 млн. лева ще бъдат насочени в животновъдството, като с тях ще бъдат подкрепени близо 20 хиляди фермери. Пчеларите ще получат 5 млн. лева, а около 30 млн

Лондонско издание иска оставката на Кристалина Георгиева

Лондонско издание иска оставката на Кристалина Георгиева

Списание "Икономист" призова управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева да се оттегли от поста заради ролята й в свързан с Китай скандал за манипулиране на данни, докато още е била в Световната банка. Според изданието този скандал е подкопал надеждността на МВФ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА

Никола Янков: Вдигането на пенсиите може да ни попречи за еврозоната

Никола Янков: Вдигането на пенсиите може да ни попречи за еврозоната

Повишаването на пенсиите няма да се отрази на инфлацията в България, но ще има дългосрочен ефект върху амбициите на страната да влезе в еврозоната, защото води до ръст на дефицита. Това каза Никола Янков, управляващ партньор в Expat capital, в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ на Ивайло Лаков по Блумбърг тв

НАП не откри 216 млн. лв. кеш във фирмите, собственици си купували скъпи коли

НАП не откри 216 млн. лв. кеш във фирмите, собственици си купували скъпи коли

Само в 33 дружества липсват 28 милиона Проверки на място в над 2100 фирми за нелогично високи касови наличности извършва Националната агенция за приходите. В годишните си финансови отчети за 2019 г. те са посочили, че държат в брой над 100 хил. лева. След като преброяват, описват и сравняват сумите в касата с посочените в счетоводните отчети

Лондонско издание иска оставката на Кристалина Георгиева

Лондонско издание иска оставката на Кристалина Георгиева

Списание "Икономист" призова управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева да се оттегли от поста заради ролята й в свързан с Китай скандал за манипулиране на данни, докато още е била в Световната банка. Според изданието този скандал е подкопал надеждността на МВФ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА

Никола Янков: Вдигането на пенсиите може да ни попречи за еврозоната

Никола Янков: Вдигането на пенсиите може да ни попречи за еврозоната

Повишаването на пенсиите няма да се отрази на инфлацията в България, но ще има дългосрочен ефект върху амбициите на страната да влезе в еврозоната, защото води до ръст на дефицита. Това каза Никола Янков, управляващ партньор в Expat capital, в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ на Ивайло Лаков по Блумбърг тв

НАП не откри 216 млн. лв. кеш във фирмите, собственици си купували скъпи коли

НАП не откри 216 млн. лв. кеш във фирмите, собственици си купували скъпи коли

Само в 33 дружества липсват 28 милиона Проверки на място в над 2100 фирми за нелогично високи касови наличности извършва Националната агенция за приходите. В годишните си финансови отчети за 2019 г. те са посочили, че държат в брой над 100 хил. лева. След като преброяват, описват и сравняват сумите в касата с посочените в счетоводните отчети

Билетите за влак ще поскъпнат, но само с инфлацията

Билетите за влак ще поскъпнат, но само с инфлацията

470 влака са на ток, чиято цена от 110 се качи до 250 лв. за мегаватчас Билетите за влаковете ще поскъпнат, но само с индекса на инфлацията. За последните 12 месеца тя е 3,7 на сто, показват данните на Националния статистически институт. От БДЖ уточниха, че само за такова увеличение са говорили с новия служебен министър на транспорта Христо

От ноември – помощ за бизнеса, загубил от скъпия ток, по 60/40

От ноември – помощ за бизнеса, загубил от скъпия ток, по 60/40

Предлагат за домакинствата да останат енергийните помощи, но с промяна на подоходните критерии, за да се включат повече хора, обмисля работна група, която работи по мерките От ноември бизнесът да получава помощ заради шоковите цени на тока - това планира работната група, която се труди по мерките, научи “24 часа”

Евростат: Българите сред последните в ЕС по работа от вкъщи

Евростат: Българите сред последните в ЕС по работа от вкъщи

Повече хора са започнали да работят от вкъщи след въвеждането на мерките за социално дистанциране в отговор на пандемията от Ковид-19. През 2020 година 12 процента от заетите на възраст 20-64 години в ЕС обикновено са работили от вкъщи, докато през последното десетилетие този дял бе останал непроменен на равнище около 5 или 6 процента

Българските сезонни работници във Франция все по-често заминават без посредници

Българските сезонни работници във Франция все по-често заминават без посредници

Българските сезонни работници в селското стопанство във Франция все по-често се наемат директно от местни работодатели, което ограничава възможностите за контрол на Инспекцията по труда у нас, съобщиха от ИА "Главна инспекция по труда". Използваните в редки случаи фирми посредници или предприятия, осигуряващи временна работа

ЕК очаква България правилно да прилага правилата за търговия
с минерална вода

ЕК очаква България правилно да прилага правилата за търговия с минерална вода

Европейската комисия съобщи, че изпраща мотивирано становище до България за неспазване на пазарните изисквания на ЕС за естествените минерални и изворни води. Българското законодателство не забранява естествени минерални води и изворни води, с произход от един и същ извор, да бъдат продавани с повече от едно търговско описание

СЗО: Въздухът по света е по-замърсен, отколкото се предполагаше

СЗО: Въздухът по света е по-замърсен, отколкото се предполагаше

Замърсяването на въздуха по света е по-сериозно, отколкото се предполагаше. Предупреждението отправи Световната здравна организация (СЗО), като обяви намаляване на безопасните норми на основните замърсители като азотен диоксид. По изчисления на организацията около 7 млн. души годишно умират преждевременно от болести, свързани с мръсния въздух

ДАНС от сутринта в КЕВР и в борсата, снимат им документи

ДАНС от сутринта в КЕВР и в борсата, снимат им документи

От сутринта служители на ДАНС са в Комисията за енергийно и водно регулиране, но не са нахлула. Те искали документи, а от КЕВР им ги снимали. Агентите и в момента са в енергийния регулатор, тъй като документацията, която им приготвят, не била в малко количество. От КЕВР заявиха, че в комиисията е спокойно, няма напрежение