l Пак хаос с бюджета на държавното обществено осигуряване

l 370 лв. минимална пенсия и таван от 1500 лв. също да влязат в сила с отсрочка

l Двойното майчинство за втората година - от 1 октомври

Вдигането на пенсиите се отлага за Коледа, а през октомври, ноември и декември всички пенсионери ще получат по 120 лв. на месец.

Служебното правителство предложи тази изненадваща оферта в опит да излезе от кашата, забъркана от депутатите при актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване. Ако този компромисен вариант се приеме,

2 080 000

пенсионери се

порадваха само

11 часа, че

пенсиите им се

вдигат още от

1 октомври

Във вторник на второ четене депутатите гласуваха от 1 октомври минималната пенсия да е 370 лв. От същата дата таванът на пенсиите да се вдигне от 1440 на 1500 лв. Освен това мина и предложението на служебния кабинет тежестта на действителния стаж да е 1,35 на година и по този начин всички да получат увеличение от 12,5%.

Бъркотията дойде след неочакван съюз между ГЕРБ, БСП и ДПС.

Трите партии

гласуваха в

приходната част

три различни

предложения

и по този начин подкрепиха първо идеята на ДПС - всички пенсионери да получат по 120 лв. за последните три месеца до края на годината. Час по-късно мина и предложението на ГЕРБ - бонусът да е 100 лв. за всички, а за финал приеха и пенсиите да се вдигнат през стажа.

Зам.-шефът на социалната комисия Хасан Адемов и Александър Ненков от ГЕРБ обсъждат текстовете от бюджета.
Зам.-шефът на социалната комисия Хасан Адемов и Александър Ненков от ГЕРБ обсъждат текстовете от бюджета.

След часове на спорове и обвинения в годеж за сряда остана решението от коя дата да влезе в сила актуализацията и изчистването на сметките в приходната част. Това постави в

патова ситуация

служебното

правителство, което за няколко часа трябваше да намери вариант откъде да дойдат парите. Совалките между правителството и част от парламентарните групи продължиха 11 часа. Първо бюджетът на ДОО трябваше да се гледа като първа точка от 9 ч, но после бе изместена в дневния ред.

Така в 14,30 часа от трибуната шефът на бюджетната комисия и депутат на “Има такъв народ” Любомир Каримански изненадващо прочете новите параметри на бюджета - от 1 октомври да влезе в сила само добавката от 120 лв. за всички пенсионери, както и втората година от майчинството да е 650 лв.

А от 25 декември

в сила да влязат

преизчислението

със стажа,

минималната и

максималната

пенсия

“Причината е, че в сряда приехме три различни предложения в приходите и разходите на ДОО. По преценка на бюджетните показатели се проведоха разговори с останалите политически партии, министъра на финансите, министъра на труда и социалната политика и експерти, затова предлагам промените”, обясни накратко Каримански.

Залата бурно реагира, а депутатите започнаха да питат защо точно от 25 декември, Коледа?

От “Демократична България” поискаха 15- минутна почивка, за да се запознаят с новите числа. Час по-късно Каримански отново излезе на трибуната и обяви, че свикал извънредно заседание на бюджетната комисия, но трябвало да се направи редовно заседание за новото решение, а финалният текст да се гласува в четвъртък.

Защо успяхме само за 24 часа да излъжем българските пенсионери?, попита от трибуната Георги Свиленски от БСП. А лидерът на партията Корнелия Нинова направо съзря саботаж.

Тома Биков от ГЕРБ започна да пита откъде е дошла тази дата 25 декември и констатира, че “токът тресе” вносителите, съветвайки ги да извадят телта от контакта”. Най-честият оратор откъм ГЕРБ попита защо се минира работата на следващото правителство. Малко по-късно и Бойко Борисов даде извънреден брифинг, виждайки в това роля на президента Румен Радев.

Страстите се нажежиха още повече, когато на трибуната излезе и зам.-шефът на “Има такъв народ” Тошко Йорданов.

“Г-н Биков си позволи да говори откровени лъжи, при положение че ГЕРБ, БСП и ДПС вкараха бюджета в този калпав вариант, в който приеха три различни неща. И в момента бюджетна комисия се опитва да ви даде елегантен начин да се измъкнете от кашата, която сами сътворихте. Да, г-н Биков, държавата отива към стена, в която вие я засилихте, защото вие бяхте некадърни”, обвини го Йорданов.

А обвиненията кой е виновен за объркването не спираха. “Г-н Йорданов, вие изобщо не разбирате в каква каша сте се забъркали, защото ние тук сме в опозиция. Вие говорихте за годежи, а вие този брак сте го изконсумирали, преди да сте се сгодили! И много добре знаете, че е така!

А вие, госпожо

Манолова, карате

последни дни в

парламента”,

контрира Биков

Зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев пробва да успокои обстановката в залата, като предложи заседанието да бъде прекратено и дебатът да продължи в бюджетна комисия. Там обаче бъркотията продължи, както и спорът за избраната дата за преизчисление.

“Ако изборите са на 7, 14 или 21 ноември, то най-оптимистичният вариант да се състави правителство е между 1 и 10 декември. Шансовете този кабинет да направи нов бюджет, който да е съгласуван със социалните партньори, между 10 и 31 декември, не са големи”, обясни финансовият министър на членовете на комисията.

Според Асен Василев при подобна ситуация в сила ще е бюджет 2021 г. заедно с актуализацията му. Ще се появи обаче нов казус - правителството на Борисов записало в бюджета, че бонусът от 50 лв. ще се изплаща за януари, февруари и март през тази година. Така автоматично те ще се прехвърлят за 2022 г., а бонусът от 120 лв. - за октомври, ноември и декември.

Последваха нови спорове

кой депутат ще

припознае новото

предложение

на служебното

правителство

и ще го внесе

С подобна отговорност се нагърби Любомир Каримански. “Считайте, че е внесено от мен. Аз ги внасям”, каза още той.

В комисията 13 депутати подкрепиха предложения от Каримански вариант от 1 октомври да има само добавки от 120 лв. към пенсиите и увеличение на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст от 380 на 650 лв.

Преизчислението на пенсиите и увеличението на минималната пенсия от 300 на 370 лв. бяха оставени за 25 декември 2021 г.

За след Коледа се отлага и увеличението на тавана на пенсиите от 1440 на 1500 лв. Това бе подкрепено от “Има такъв народ”, “Демократична България” и Мария Капон от “Изправи се БГ! Ние идваме!”. “Против” гласуваха от БСП, ГЕРБ не гласуваха, а ДПС се въздържаха.

По-късно вечерта лидерът на ИТН Слави Трифонов даде трибуна от профила си във фейсбук на Каримански. “Това, което се случи вчера в Народното събрание, е предизборна агитация, в която ГЕРБ, ДПС и БСП купуват вашите гласове, предлагайки по 120 лева добавка за всеки месец за възрастните хора. Това решение всъщност е подигравка с вас, нашите майки и бащи, защото ще важи само до края на 2021 г. Виждате ли загрижеността им за януари месец догодина - не, нали?! Не ги е грижа какво ще стане с вас след Нова година! Те се грижат сега да си подсигурят вашите гласове за изборите и не мислят как ще живеете след това. Именно те – ГЕРБ, ДПС и БСП, ви оставиха повече от 10 г. без съществена пенсионна реформа и с мизерни пенсии. Подхвърляха ви и продължават да ви подхвърлят трохи! ”, написа Слави от името на Каримарски.

Опит за саботаж на бюджета съзря БСП

Нинова заедно с парламентарната група на “БСП за България” направи изявление пред журналистите.

Нинова заедно с парламентарната група на “БСП за България” направи изявление пред журналистите.

Опит да се саботира приемането на бюджета съзря БСП в скандалите, заради които актуализацията на държавното обществено осигуряване не може да се приеме вече втори ден от Народното събрание. Това забавяне отлага и приемането на големия бюджет, както и този на НЗОК.

“Някой умишлено саботира приемането на актуализацията на бюджета. Това е излишно, загуба на време и затова вече виждаме умисъл”, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента. Тя припомни, че още когато президентът Румен Радев връчи третия мандат на партията, социалистите предложиха срещи на т.нар. протестни партии - ИТН, “Демократична България” и ИБГНИ, не само за редовно правителство, но и за да намерят мнозинство, с което да приемат промените в бюджета.

Партиите на протеста ни отказаха. Още оттогава и

до ден днешен

предупреждаваме,

че ще се случи това

- хаос, взаимни

обвинения, плаващи

мнозинства,

продължи тя. Нинова подчерта, че БСП няма да отстъпи от решението на всеки пенсионер да се осигурят по 120 лв. за оставащите три месеца от годината като антикризисна мярка, да се преизчислят пенсиите, като 1 г. стаж да се изчислява с коефициент 1,35, а минималната да стане 370 лв.

“Прави се опит да се отстъпи от тези решения, да се заобиколи парламентаризмът. Ще продължим да гласуваме за тези две решения и няма да отстъпим не защото е на инат, а защото тези пари са нужни”, мотивира се тя.

Пари, за да се изплати всичко, прието за пенсиите в бюджета, можело да се намерят от приходите в държавата, както и ако се орежат някои разходи, категорични са социалистите.

“Абсолютно

несъстоятелен е

аргументът, че така

се взривява

бюджетът

Тези две решения, ако ги съберем, разликата е 453 млн. лв. Това не е невъзможна сума за събиране”, настоя Нинова.

Към август месец Министерството на финансите е обявило, че съпоставени към юни 2020 г., постъпленията в приходите през 2021 г. за юни са с 3,3 млрд. лв., или 15,5%, повече. Това е само за юни. До края на годината има още 6 месеца, а засега събираемостта върви добре. Може да се орежат и различни пера, като например няма нужда от 13 млн. лв. бонуси към 5 хилядните заплати на КЕВР, посочи Нинова.

Изобщо да не ни излизат с приказките, че трябва да вземат пари от едни, за да дадат на други. Това са Бойко-Борисови приказки, с каквито противопоставяше различните групи, подчерта лидерът на БСП. Тя призова останалите партии за спокойствие, разум и отговорност. В противен случай, ако бюджетът не се приемел, партиите от протеста трябвало да се сърдят на себе си.

Председателят на бюджетната комисия е на ИТН (б.а. - Любомир Каримански). Днес цял ден свиква някакви комисии, легитимни, нелегитимни, в някакви ъгли. Ако не знаят как се прави, да попитат. Ще хвърлят държавата в тежка криза, предупреди Нинова.

Нинова заедно с парламентарната група на “БСП за България” направи изявление пред журналистите.

Социалният министър Гълъб Донев разговаря с Георги Михайлов и Иван Ченчев от БСП в парламента.