Както известната фраза гласи - вашият дом е вашата крепост. Това е мястото, където да се чувствате сигурни и защитени и пространството, което ви носи най-голям комфорт.

В забързаните дни, когато всеки член на семейството е нагърбен със собствените си задачи, понякога в жилището ви може да настъпи пълна бъркотия. Липсата организация прави невъзможно откриването на различни предмети, от които се нуждаете, а търсенето им ви коства ценно време.

За да се избавите от това положение веднъж за винаги, в тази статия сме приготвили няколко блестящи съвети за организацията на дома, които си струва да опитате.

Имате ли нужда от всички тези вещи?

Събирането на твърде много вещи в дома ви, често е сред основните причини хаосът и безпорядъка да се появят много скоро след като сте почистили и подредили дома си. Затова е добре периодично да се отървавате от вещи, които само хващат прах и почти никога не влизат в употреба.

Както гуруто на организацията Мари Кондо съветва - вие трябва да оставите в дома си само онези предмети, които наистина ви носят щастие и са полезни.

Разбира се, не е нужно да ги изхвърляте на боклука ненужните предмети. Вместо това бихте могли да ги дарите, да ги подарите на някой близък, който ще ги използват, или дори да ги продадете, ако са в запазено състояние.

Всеки предмет да си знае мястото

За да бъде домът ви организиран, нужно е всяко нещо да си има определено място. Хитър съвет е да разделите нещата по категории и  да държите еднакви неща на едно място. Например, отделете рафт или шкаф в кухнята, където ще държите всичките си подправки или пък посветете пространството под мивката за складиране на почистващи препарати и различни домашни потреби. Така винаги ще знаете къде са, когато ви потрябват.

Тук ключово е да си изградите навик винаги, когато използвате дадената вещ, да я връщате отново на същото мястото. Първоначално може да ви се стори трудоемко, но ще видите, че с времето ще става все по-лесно!

Използвайте органайзери

Органайзерите и различните кутии за съхранение са чудесна опция, за да поддържате по-дребните вещи добре организирани. В тях може да подреждате козметика, бельо, играчките на децата и буквално всяко друго нещо, което ви дойде на ум. Добра идея е да добавите етикети или други означение върху непрозрачните кутии или органайзери, за да знаете какво точно е съдържанието им.

Разтребвайте всеки ден по малко

Ако оставате почистването за уикенда, вероятно в края на седмицата вече ще са се натрупали много неща за подреждане и организирате. Вместо това, опитайте друга схема. Отделяйте до 10-20 минути всеки ден, за да подредите дома си и да почистите някоя от стаите. Въпреки че звучи като малко време, ще се учудите от това колко големи резултати може да постигнете.

Още по-хубавото е, че когато дойде уикендът, няма да се чудите откъде първо да започнете и ще ви е нужно много по-малко време и по-малко усилия, за да върнете предишния блясък на дома си.

Уверете се, че вкъщи разполагате с подходящи почистващи препарати, които ще ви помогнат да отстраните петна и упорити замърсявания. Разгледайте актуалните промоции и открийте всичко необходимо за почистването на вашия дом на https://www.kaufland.bg/.