Министерството на енергетиката, заедно с други министерства и ведомства, ще подготви мерки в помощ на бизнеса, който изпитва трудности заради високата цена на електроенергията през последните месеци. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Андрей Живков, след среща с представители на браншови организации.
Консумацията на електроенергия на ден в страната е 4000 мегаватчаса, а от страната се изнасят 2000 мегаватчаса. Има паника на пазарите на енергия в целия Европейски съюз /ЕС/, която се пренася и у нас, каза министърът. По думите му цената на тока днес е стигнала пик от 330 лева за мегаватчас.
От началото на септември цените на електроенергията в България са на дъното на цените в ЕС, но това не ни успокоява на фона на растеж на цените в целия ЕС. ТЕЦ "Марица Изток 2" работи на пълна мощност, с изключение на два блока, които са в планиран ремонт. За нас е важно индустрията да остане конкурентна и да няма фалити и сътресения в икономиката, каза министърът.
Константин Стаменов, представител на Българската федерация на индустриалния капитал, посочи, че до края на годината индустрията има нужда от няколкостотин милиона евро, за да успокои икономиката, каза той