"Държавата трябва да помогне на общините за довършването на някои вече стартирали инфраструктурни проекти, които в момента се оскъпяват значително заради скока на цените на строителните материали."

Това заяви в интервю за БТА кметът на Велико Търново и председател на УС на Националното сдружение на общините в Република България Даниел Панов.

Според него е наложително по-бързо да влезе в сила Планът за възстановяване и развитие, за да може кметствата да се възползват от възможностите, които ни предоставя Европа. Панов коментира още, че е редно отново на дневен ред да се постави темата с децентрализацията в страната, като се даде шанс на общините да получават 2% от средствата от подоходното облагане.

Председателят на НСОРБ изрази позиция, че би следвало да се мисли в посока намаляване броя на общините, но само след като се проведат разговори между изпълнителната власт, сдружението и тези, които имат по-малко население. Панов посочи още, че много от кметовете не са доволни от актуализацията на държавния бюджет, особено като се има предвид, че идва зима и разходите ще се повишат, а общинските бюджети и без това са на ръба.