За година поскъпването е 224,75 на сто

80,28 лв. за мегаватчас е цената на природния газ, поискана от “Булгаргаз” и одобрена от експертите на КЕВР, става ясно от доклада им. Това е с 15,68% повече от тази за септември, която е 69,40 лв.

На 11 август газовата компания обяви прогноза за октомврийската цена от 69,76 лв. за мегаватчас, но оттогава цените на газовите хъбове “полудяха”, а те имат 70% дял във формулата за газа на едро у нас.

Ако тази цена се задържи до произнасянето на КЕВР на самия 1 октомври, то тя ще е с 224,75% по-висока от тази за същия месец преди една година. Всъщност колко ще е тя, зависи от последните корекции, които нанася “Булгаргаз” в първия ден на всеки месец.

От доклада на КЕВР става ясно, че газовата компания е поискала да ѝ се признаят и разходи за пренос през гръцката газопреносна система от Трансадриатическия газопровод. Имаше притеснения, че договорът за капацитет в гръцката мрежа е до края на септември. Искането за признаване на тези разходи означава, че “Булгаргаз” ще продължи да купува азерски газ и да го пренася от Неа Месимврия до Кулата и оттам по българската мрежа.

Експерти казват, че цената на газа от Азербайджан се изчислява по формулата с петролните деривати и няма компонента на европейските газови борси, което го прави по-евтин.

Пак от доклада на КЕВР става ясно, че “Булгаргаз” е приложила и график за нагнетяване на газ в хранилището в Чирен.