"Булгаргаз" е завел ново дело срещу „Топлофикация София“, като този път искът е за 54 милиона лева.

За БНР изпълнителният директор на газовата компания Николай Павлов каза, че в момента просрочените задължения на столичното дружество за природен газ са 105 милиона.

Причината за новото дело на "Булгаргаз срещу "Топлофикация"-София е, че оттам не са платили дълга по старото дело, обясни Николай Павлов.

"Булгаргаз" заведе дело през юли за 71 милиона лева. Те изплатиха 36 милиона лева, останаха 35 милиона лева, които трябваше да изплатят до седми септември. Получихме писмо от "Топлофикация София“, с което те поемат твърдия ангажимент да се разплатят до 17 септември.

Това писмо беше изпратено до абсолютно всички отговорни институции - премиер, Столичен общински съвет, до всички държавни институции. След това постъпиха плащания до 10 милиона, но в крайна сметка те не се изплатиха и "Булгаргаз" беше принуден отново да заведе дело, този път за 54 милиона лева, тъй като старото дело още определението на съда не е влязло в сила и ние не можем остатъка от дълга да го включим в новото дело", каза Павлов.

По думите му целта на делото е да се осигурят паричните потоци на "Булгаргаз", за да може да се обезпечат доставките, да се заплатят авансово на руския и на азерския доставчик.

"Влизаме в есенно-зимния сезон. Ние сме длъжни да предприемем действия за събиране на вземанията, включително и чрез запор на сметки", обясни още изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.