Приемът по подмярка 4.2. "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти" от мярка 4 "Инвестиции в материални активи" от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. е отворен. Общият размер на бюджета, предвиден по процедурата, е в размер на над 387 млн. лева, а проектните предложения могат да бъдат подавани до 17,30 часа на 25 февруари 2022 г., съобщиха от земеделското министерство.

Кандидатите ще могат да заявяват проекти за инвестиции, насочени към подобряване на цялостната дейност, икономическата ефективност и конкурентоспособността на предприятия от хранително-преработвателната промишленост.

Чрез подмярката ще се стимулира по-добро използване на факторите за производство, въвеждане на нови продукти и подобряване на качеството и безопасността на храните и тяхната проследяемост.

Допустими за подпомагане ще бъдат дейности, насочени към въвеждане на нови продукти, процеси и технологии, включително къси вериги на доставка, подобряване на качеството и безопасността на храните и тяхната проследяемост, опазването на околната среда и устойчиво и цифрово управление на процесите в производството.

Пълният пакет документи по процедурата е публикуван на официалната страница на Министерството на земеделието, храните и горите и в ИСУН 2020.