Предлагат таванът на пенсиите да падне догодина и да се вдигнат помощите

Минималната заплата да стане 700 лв. още от 1 ноември, а от 1 януари да е 764 лв., настоява КНСБ.

“Никой няма да

ни пусне от

1 януари 2024 г.

в еврозоната с

мизерна

минимална

заплата,

по-малка

от 500 евро”,

категоричен бе президентът на КНСБ Пламен Димитров. Обясни, че няма такова формално изискване, но реално прибалтийските страни преди влизането в еврозоната са вдигнали минималните заплати с 20% в предходните няколко години.

В понеделник бизнесът настоя минималната заплата да не се вдига през следващата година и да остане 650 лв.

Бизнесът иска още да не се увеличават максималните осигурителни доходи, първите три дни от болничните да преминат в НОИ, да има съкращения в държавната администрация. Бизнесът не е солидарен в сегашната ситуация, а иска само компенсации и помощ от държавата. В България

много хора

обедняха от

честен труд

и ще продължават да обедняват, ако не бъдат подпомогнати, заяви директорът на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ Любослав Костов. Той бе категоричен, че никъде по света срещу минимална заплата не се слага знак за равенство с производителност на труда.

Синдикатите искат и стабилна политика по доходите и ускорен ръст на заплатите в бюджетния сектор - средногодишно с 12,5%, а на работниците на терен в пандемията - с 15%.

Настояват също да се удвои броят на хората, които получават помощ за отопление - да станат поне 700 000, а размерът на помощта също да се увеличи. Всички плащания в сферата на социалното подпомагане пък да са съобразени с линията на бедност - 460 лв. по методиката на Евростат.

Според КНСБ е задължително заплатите да се вдигнат, защото цените растат стремглаво. Близо

2,3 млн. българи

тази зима ще

ограничат

разходите си за

отопление,

защото нямат пари. 1,66 млн. души пък живеят под линията на бедност. А на минимална заплата към юни работят 502 380 души. На този фон прогнозата на КНСБ е инфлацията в края на годината да надхвърли 6%. Затова от синдиката настояват за защита на доходите на уязвимите домакинства, като на безработните с минимално обезщетение да се изплати допълнителен бонус от 120 лв. за последните три месеца на годината. Те искат да се увеличи тежестта на годините осигурителен стаж в пенсионната формула, защото предвиденото увеличение на пенсиите с последните промени не е достатъчно възрастните хора да покрият основните си разходи. Настояват също още догодина да падне таванът на пенсиите.

“Ако доходите не се компенсират заради ръста на цените, има опасност от бунтове, подобни на тези през 2013 г.”, предупреди Пламен Димитров. “Политическата нестабилност, хаосът, в който се намира държавата, са предпоставка да се стигне до подобни неконтролируеми и неуправляеми процеси”, каза още той.

Незабавно да се предоставят компенсации на българския бизнес заради драстичния ръст на цените на енергоносителите, искат още от КНСБ. Синдикатът настоява да се повишат приходите в бюджета чрез вдигане на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се и за земеделските стопани до 760 лв.

Максималният

осигурителен

доход да стане

поне 3600 лв.,

а на останалите прагове по професии - ръст с 12,5 на сто. Вноската за безработица пък трябва да се увеличи с 0,5%.

Настояват и за въвеждане на необлагаем минимум, равен на размера на минималната заплата. 15% пък да бъдат данъците върху доходите на физическите лица, върху доходите на юридическите лица и данък добавена стойност.