Времето за нова мярка в подкрепа на бизнеса беше пропуснато през лятото, коментира председателят на УС на АИКБ Васил Велев в ефира на БНТ. 

Бизнесът не получава адекватна помощ от държавата, изправени сме пред това, че бизнеси освобождават работници. От година настояваме да има мярка, която да подкрепя постоянните разходи на компаниите при рязък спад на доходите, коментира още Велев.

Според него такава мярка е нужда, защото бизнесите не са напълно затворени, но в същото време са с ограничена дейност, а постоянните разходи ги притискат. 

"Вместо през лятото да се изработи такава мярка, това време беше проспано. Имаше хора, които правеха пиар, вместо да правят такива разработки и сега стигаме до тази ситуация, че редица сектори са изправени пред затваряне и фалити.", каза още Велев. 

Той подчерта, че свръхцените на електроенергията също са много притеснителни. "Цената е 373 лв за мегаватчас. 110 лв. с ДДС ще се приспаднат, тоест 92 лв.". Според него обаче приспадането не трябва да е с ДДС.

Председателят на АИКБ подчерта още, че категорично подкрепят въвеждането на зелените сертификати, защото те са по-добрата опция пред пълния локдаун. 

Според президента на КНСБ Пламен Димитров тестовете за работещите обаче трябва да са безплатни, за да бъдат равнопоставени трите опции - сертификатите за ваксинация, тестовете за COVID-19 и сертификатите за преболедуване.