До 10 ноември се събират предложения за нова енергийна стратегия, която да бъде предложена на следващия парламент

Бъдещият VII блок на АЕЦ “Козлодуй” е привлякъл инвеститор, който е готов да вложи пари в него, съобщиха източници от ядрения сектор. Това е американска компания, която обаче не е “Уестингхаус”, чийто интерес е в изграждането на блока и доставката на гориво за български реактори.

Идеята за хибридния модел за VII блок бе лансирана през декември 2020 г., когато американската посланичка Херо Мустафа беше на посещение в АЕЦ “Козлодуй”. Въпросният модел е руски ядрен остров от оборудването, което е на площадката на “Белене”, а останалото – от други западни доставчици. Тогава от Министерството на енергетиката заявиха, че процедурата за “Белене” не е спряна и че това е в правомощията на парламента.

Самата процедура за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ “Белене”

беше и все още

е пред финал

Тя поне за пред публиката беше спряна заради пандемията. Кандидати от “краткия списък” са Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), “Атоменергопром”, част от “Росатом”, Корейската хидро-ядрена корпорация, “Фраматом” от Франция и “Дженерал Електрик” от САЩ. Преди пандемията оставаше предпоследната стъпка на процедурата - осигуряването на достъп до информационната зала в Националната електрическа компания. Индикативният срок за подаване на обвързващата оферта беше 31 май 2020 г. В разгара на първата вълна на пандемията през юни миналата година тогавашният премиер Бойко Борисов обяви новината, че мощен консорциум на “Дженерал Електрик”, “Росатом” и “Фраматом” обединява сили в състезанието за втората българска атомна централа. В процедурата останаха китайците и корейците.

Така че държавата, по-скоро изпълнителната власт и парламентът, са в състояние на раздвоение – има процедура за инвеститор в “Белене”, а в същото време тече изпълнението на задачи, свързани със VII блок на АЕЦ “Козлодуй”.

През май тази година преди идването на служебното правителство, тогавашния министър на енергетиката Теменужка Петкова отговаря на питане в парламента, че площадката за VII блок е лицензирана февруари 2020 г., има одобрена ОВОС за три типа реактори – ВВЕР тип усъвършенстван, АЕС-92, PWR AP 1000 и BBEP AEC-2006. Тя припомня, че през октомври 2020 г. правителството е възложило на енергийното министерство да разреши на

БЕХ да влезе

в преговори

с компании

от САЩ,

развиващи нови ядрени технологии, включително малки модулни реактори, с цел проучване на възможностите за изграждане на нова мощност на площадка в АЕЦ “Козлодуй”, заради което е сформирана работна група. На 19 януари 2021 г. групата предлага да бъде разгледана възможността за реализация на проект ВВЕР АЕС-92 усъвършенстван тип, тоест – реактор от АЕЦ “Белене”.

Става ясно, че “Уестингхаус” не може да достави АР-1000. С решение на кабинета се възлага на министъра да изработи финансов модел и правен анализ. Създава се нова работна група. В петък при общуването си през фейсбук с хората премиерът Стефан Янев заяви: Дали ще бъде в “Белене”, или в “Козлодуй”, за мен няма значение, но фактът, че България притежава два реактора, ние сме ги купили, добре е да се вземе решение да се построят като нова централа. Как ще се построи, как ще се намерят инвеститори, държавата да вземе решение”.

Така че една от задачите на бъдещия парламент е да реши това раздвоение.

На какво ниво

са двата

проекта?

За АЕЦ “Белене” е ясно – проектът е замразен с алиби пандемията, но не е спрян. Състезанието за инвеститор не е прекратено. На площадката е оборудването от ядрения остров.

За VII блок на АЕЦ “Козлодуй” задачата на работната група от времето на Борисов е била да постанови дали е възможно оборудване, което е на площадката в “Белене”, да бъде използвано за ядрена мощност в “Козлодуй”. Тя беше поискала отлагане от служебния министър Андрей Живков. Докладът е предаден, заключението е, че може да се използва оборудването от “Белене”.

Според висок клас ядрени експерти руският производител е казал, че

препроектирането

на “Белене” за

“Козлодуй” може

да стане за

2 до 3 години

Други специалисти не се съмняват, че това може да стане, но пък ще се чакат още 3 години за лицензиране, което е отлагане с поне 5 години.

Два източника, единият - привърженик на нови блокове в “Козлодуй”, а другият - на стартиране на строителството в “Белене”, насочват към 2035-2036 г. , което можело да съвпадне с извеждането на въглищните централи.

Какви са

предимствата

на новите

площадки

в “Козлодуй”?

Едното е наличието на мрежа за свързване с преносните електропроводи на държавата, чието изграждане би струвало към 1 млрд. лв.

Кадровият потенциал, който е в час как се лицензира и как може да се управлява такъв проект, също не е за подценяване. Освен това “Козлодуй” може да вземе заеми и да изгради блоковете.

Предимството на “Белене” е, че строителството може да започне в кратки срокове. Според председателя на “Булатом” Богомил Манчев блоковете могат да бъдат пуснати през 2028-2029 г. Прогноза за 2030 г. даде преди седмица в интервю за “24 часа” и бившият министър Милко Ковачев. Манчев прогнозира, че ако се избере вариантът два нови блока в “Козлодуй” с реакторите от “Белене”, това може да доведе до по-скъп ток за хората за 7-8 г. Той смята, че проектът “Белене” трябва да е с държавни гаранции, българската държава можела да си позволи за 8-9 г. да инвестира 8-9 млрд. евро. Но при “Козлодуй”, ако се вземат реакторите от “Белене”,

това става

нов проект,

т.е. трябва нотификация от Брюксел, прогнозира и нов търг за доставчик. Трябва ОВОС за VIII блок, както и лицензиране на площадката. Това ще раздели двата блока, които няма да могат да се строят едновременно.

Манчев обаче смята, че веднага след решението за изграждане на “Белене” трябва да започнат процесите по лицензиране на проекта за “Козлодуй”, защото според него трябват и четирите блока. Само автомобилният парк на България ползвал 60 млн. мегаватчаса енергия на година, а два ядрени блокA произвеждали 16 млн. При отказ от горива на въглеводороди, коли и камиони ще карат на ток, за което ще трябва електроенергия. Новите два блока в “Козлодуй” биха стрували към 12 млрд. евро.

Какво ще се строи, е политически въпрос и ще се решава от бъдещ парламент. Би следвало да се възложи на група експерти да оцени двата проекта и да се вземе най-после решение.

Паралелно с дилемата “Козлодуй” или “Белене”

тече и писане

на енергийна

стратегия

от служебното министерство на енергетиката. Отново е създадена работна група, която се труди по нея, за да предаде разработката на парламента.

Информирани казват, че до 10 ноември тази група трябва да направи предложенията си. Вероятно ще бъдат вписани допълнения с дата за извеждане на въглищните централи, както и повече конкретика за ядрените мощности, както и за централите на газ. Възможно е да има корекции и при възобновяемите източници и конкретика при използването на водорода.

Партиите: България има нужда от още една ядрена мощност. Само ДБ против 

Трябва да имаме нова ядрена мощност - това е позицията на основните политически сили, на които социолозите отреждат място в следващотно Народно събрание. Само ДБ се съмняват в това.

“24 часа” направи анкета сред тях, след като в интервю във социалните мрежи, в което служебният премиер Стефан Янев отговаряше на въпроси на граждани, той обяви: “Служебното правителство е наясно с ограниченията си и решение за АЕЦ “Белене” не може да бъде взето, защото е стратегическо. Но то е свързано с цяла поредица стратегически решения, които трябва да се вземат. Като погледнем назад, един от уроците е, че всички досегашни стратегии са били с неясни перспективи. В Министерството на енергетиката вече работи група, която да определи полезните ходове за развитие на българската енергетика. С плана за възстановяване определихме живота на въглищните централи до 2038-2040 г. Част от перспективата е развитието на ядрената енергетика. Ние притежаваме два реактора и трябва да бъде взето решение да се построят като нова мощност и да се прецени как да се намерят инвеститори. Започнат е процес, но той е спрян и държавата трябва да вземе решение иска ли да го построи. Този анализ ще бъде представен на парламента в края на ноември.”

На страната е необходима нова ядрена мощност, въпросът е кой да е инвеститорът, е позицията на ГЕРБ.

“Имаме прощадка - в Белене или Козлодуй, както и 2 реактора и оборудване. Държавата няма причина да не участва в едно такова дружество с повече от оборудването, което така или иначе притежава. Останала част от инвестицията трябва да е частна. Частното участие е гаранция, че проектът има икономическа логика”, заяви пред “24 часа” бившият вицепремиер и кандидат за депутат от ГЕРБ Томислав Дончев.

Според него и двете площадки са подходящи за изграждането на АЕЦ. Формално Белене е по-напред, защото има лиценз, но

от гледна точка на

инфраструктура

по-подходяща е тази

на Козлодуй,

смята Дончев. “Не изключвам и двата проекта известно време да се движат като конкурентни и да разберем кой е по-добър", добави той. Но е категоричен, че по тази тема окончателно трябва да се произнесе парламентът, а не служебният кабинет.

Против нова ядрена мощност е “Демократична България. “Изграждането на АЕЦ “Белене” или 7-и и 8-и блок на площадката на АЕЦ “Козлодуй” означава строителство 10 г. и 25 млрд. лв. от джоба на данъкоплатеца, които няма откъде да бъдат намерени. Това не може да бъде частна инвестиция и трябва да е изцяло за сметка на държавата. Това е целият ни външен дълг”, коментира Ивайло Мирчев от обединението. Ядрената енергия не е достатъчно сигурна и рентабилна, добави той. Алтернативата според ДБ е в преустройството на Марица-Изток и залагане на повече водно-електрически централи.

“България има достъчно мощности и в момента. Имаме към 8000 мегавата, а консумацията ни е наполовина - в рамките само на няколко дни достигаме до 7000 мегавата. Няма никаква логика да строим нова ядрена мощност в дни, в които светът се дърпа от това”, каза още Мирчев.

“Дългосрочното решение за енергетиката е да се построи АЕЦ “Белене”. Това, което се случва със зелената сделка, може да бъде компенсирано само с ядрени мощности. Ако преди години ни бяха послушали за АЕЦ “Белене”,

сега нямаше да са такива

цените на тока,

защото щяхме да имаме 2 реактора по 1000 мегавата и всичко да е наред”, заяви пък лидерката Корнелия Нинова преди дни във Варна.

“Продължаваме промяната” е за това България да има ядрени мощности в АЕЦ “Козлодуй”, без “Белене”.

Разликата е, че ако се направи втора АЕЦ, проектът ще е 3 пъти по-скъп и ще може да се краде повече, обясни Асен Василев.

От “Изправи се БГ! Ние идваме!” са и за 7-и и 8-и блок в Козлодуй, и за изграждането на “Белене”. Това е огромна възможност за българската енергетика и икономика, заяви Мая Манолова. В безпрецедентната енергийна ситуация с цената на тока вече и най-големите скептици за изграждането на “Белене” трябва да са се убедили, че ядрената енергетика е ключово важна не само за националната и енергийната сигурност на България, но и за нормалното функциониране на икономика и домакинствата, коментира тя.

Ако не беше спрян проектът “Белене"”, централата вече да се е изплатила наполовина, добави Манолова и даде пример, че АЕЦ “Козлодуй” само за отоплителния сезон тази зима ще реализира допълнителна печалба от 1,5 млрд. лв. “Най-силният аргумент на противниците на “Белене” беше колко ще е скъпа централата, че накрая ще произвежда ток, който ще струва 100 лв. Сега токът струва 400 лв. Абсолютно късогледи решения, обвити в тежка корупция”, каза Манолова. “От миналата седмица

ЕК започна процедура,

която да признае атомната

енергия за зелена енергия ЕК насърчава европейските държави да развиват ядрени мощности. Което означава, че следващата стъпка, която може да бъде направена, е включително да се ползват европейските фондове за изграждане на ядрени централи”, допълни тя.

ДПС на този етап не пожелаха да коментират, а от “Има такъв народ” не излъчиха кой да излезе с позиция по темата.