По-силна икономика, социална справедливост, работни места, образование, младеж, култура и спорт, цифрова трансформация бяха темите, върху които дискутираха участниците от първия граждански панел, част от Конференция за бъдещето на Европа.

Те заседаваха онлайн този уикенд, разпределени в пет направления. Така започна втората серия от срещи на европейските граждански дискусионни групи.
      Прогресивно данъчно облагане, сродни условия за образование в ЕС, повече насърчаване на спорта, общ език в Европа, създаване на платформа за обмен на знания са идеите, които са възникнали по време на дискусиите в работните групи този уикенд, стана ясно днес на заключителната среща. Участниците са констатирали, че проблемите относно заетостта сред младите поколения навсякъде са сродни. Има обаче значителни несъответствия между пазара на труда в Европа. Според тях е необходима нормативна уредба за дистанционния труд.
Друго предложение, което бе дадено, е свързано с икономиката. Според участниците в това направление трябва да бъде отпусната субсидия за малките предприятия, предвид прехода към зелена енергия.   

    Предложението за големите компании е да се създаде система за данъчно облагане, да има прогресивен данък. По време на срещите е обсъждан и достъпът на възрастите хора до инфраструктура и интернет. Неравенство при заплащането, регионални различия, политики за младите хора, достъп до достойна работа, умствено здраве също са били част от дискутираните теми от европейските граждани в първия панел. Според тях са нужни сродни условия за образование в ЕС, като именно то трябва да се използва като изкачване в социалната стълбица.
        Други идеи са: да се преодолее социално-икономическата дискриминация, да се помисли за повече мобилност на работниците в ЕС, жените да имат повече достъп до сектора, който се занимава с точна наука като математика и технологии, за да имат шанс за достойна работа.
Да се насърчава спортът и здравословният начин на живот, да се въведе предмет "Екология", в образованието да бъдат застъпени основни понятия за европейската самобитност, да има активен обмен в образователната сфера са също предложения от участниците в дискусиите.
       Друга идея е да се създаде на европейско равнище платформа за обмен на знания, която да предлага и различни обучения. Обсъждана е и темата за общ език в Европа, но мненията по този въпрос за разнородни. Друго заключение, което се е оформило при работата на групите, е, че потребителите на интернет не познават рисковете, нормативната уредба е недостатъчна по отношение на употребата на личните данни. В края на днешната среща участниците в сесията дадоха препоръки и идеи за бъдещата им работа.
       До края на ноември своите онлайн срещи ще проведат и останалите три европейски граждански панела. Следващият голям форум на живо ще бъде от 3 до 5 декември в Дъблин.
Европейските граждански дискусионни групи са основен елемент на Конференцията, организирана от Европейския парламент, Съвета и Комисията. Сформирани са четири граждански съвета (панела), като във всеки от тях участват по 200 граждани, за да обсъждат: по-силна икономика, социална справедливост, работни места / образование, култура, младеж, спорт / цифрова трансформация; европейска демокрация / ценности и права, върховенство на закона, сигурност; изменения на климата, околна среда / здравеопазване и мястото на ЕС в света / миграция.
       Участниците в съветите са избрани на случаен принцип по критерии, които гарантират представителност. Младите хора на възраст между 16 и 25 години са една трета от всеки панел.
Всеки граждани на ЕС може да изрази мнение и даде идея в каква Европа иска да живее на онлайн платформата https://futureu.europa.eu. /