Колекцията от 100 тома фотокопия на ценни древни книги и документи за тибетската медицина скоро ще бъде завършена, като до момента са публикувани 60 от тях, заявиха експерти, цитирани от "Радио Китай".

Събирането им започна през 2009 г. от Университета по тибетска медицина на Тибетския автономен район, тъй като много от документите имаше опасност да бъдат увредени или загубени, каза ректорът Мигмар в интервю за агенция Синхуа.

Първите 30 тома бяха публикувани през 2013 г, а от 31-ви до 60-ти през януари 2021 г. В тях са събрани над 1400 древни книги и документа. Следващите девет тома ще бъдат завършени до края на годината, като целта е цялата колекция от 100 тома да бъде издадена в рамките на пет години.

Колекцията ще бъде от полза за преподаватели, учени, изследователи и клиничната практика, както и за разработката на продукти на тибетската медицина, заяви ректорът Мигмар.

Университетът има планове да насърчи и дигитализацията на древните медицински книги и да създаде най-голямата в света база данни за тибетската медицина и тибетския календар.