Главният изпълнителен директор на Тесла (Tesla) Илон Мъск е продал още акции от компанията - за 930 милиона долара, за да покрие данъчни задължения, свързани с упражняването на опции за книжа, се посочва в документите до регулаторните органи, цитирани от Ройтерс.

Мъск е продал 934 091 акции, след като вчера упражни опция за придобиване на 2,1 милиона книжа на стойност 6,24 долара всяка. В края на вчерашната сесия акциите на Тесла се търгуваха за 1013,39 долара едната. Мъск е задължен да плати подоходен налог върху разликата между цената при упражняване на опцията и справедливата пазарна стойност на акциите, предава БТА.

Милиардерът упражнява втори път за една седмица опцията за акции. Миналия понеделник той продаде 934 000 ценни книжа за 1,1 милиарда долара, след като упражни опцията да придобие приблизително 2,2 милиона акции.

Двете свързани с опциите продажби са били организирани през септември чрез търговски план, който позволява на корпоративни лидери да извършат по график предварително планирани трансакции, се посочва в документите.

В края на 2020 година Мъск е имал опция да купи 22,86 милиона акции, която е изтекла през август, според документите.

На 6 ноември Мъск направи анкета сред потребителите на Туитър за това дали да продаде 10 процента от акциите си. Котировките на Тесла се понижиха, след като по-голямата част от потребителите в социалната мрежа одобриха продажбата.