В изготвения от българското правителство Национален план за възстановяване и устойчивост са предвидени средства за повишаване на енергийната ефективност на сгради, които са използват в областта на услугите, включително и за производство на ток и топлоенергия от геотермални източници. Целта на мерките за повишаване на енергийната ефективност на тези сгради е те да се сдобият със сертификати за клас А по енергийна ефективност, което ще доведе до рязко снижаване на разходите за отопление и охлаждане. Това стана ясно по време на среща между служебните министри на регионалното развитие и на туризма Виолета Комитова и Стела Балтова, на която присъстваха и представители на шест браншови организации в туризма.

Те бяха призовани още отсега да подготвят проекти, за да се възползват от средствата, които за целия сграден фонд в страната са 617 млн. лв. само по Плана за възстановяване и устойчивост.

През следващите 3 месецапървото тримесечи ена идната година ще бъдат публикувани основните насоки за кандидатстване, които ще дадат яснота как точно да се изготвят проектите, обясни министър Комитова.

Туризмът е посочен и в Програмата за развитие на регионите, стана ясно още от думите на министър Балтова, като тук програмата подкрепя инфраструктурни мерки в редица услуги. Друга възможност за финансова подкрепа е по Програмата за икономическа трансформация, по която обект на подпомагане ще са малки и средни предприятия от всички сектори на икономиката.

Планът за възстановяване и устойчивост е възможно да бъде одобрен до края на 2021 година, съобщи министър Стела Балтова и допълни, че потенциалните бенефициенти трябва отсега да се подготвят. (24 часа)