Mилиардерът Влад Тенев стана част от тазгодишната виртуална зала на славата на сп. “Форбс” в класацията “30 под 30”. Състоянието на българина е оценено на 1,6 млрд. долара.

По случай десетата годишнина на прочутия си списък с милиардери “Форбс” избра 30-те най-значими създатели на фирми на последното десетилетие. Тенев е съосновател и главен изпълнителен директор на приложението за търговия с акции без комисиони “Робинхуд”, заради което попада и в списъка “30 под 30”. Счита се, че именно неговата компания прави възможно включването на обикновените потребители на брокерския пазар.

Освен българина в класацията влиза и неговият партньор в създаването на “Робинхуд” - Байджу Бхат, който разполага с $ 1,7 млрд. Виталик Бутерин, основателят на криптовалутата етериум, също попада в списъка на “Форбс”. Той става милиардер на едва 23-годишна възраст, когато откритието му е оценено на $ 30 млрд. Оттогава цената на етериума рязко е нараснала - до общо $ 500 млрд., а личното богатство на 27-годишния Бутерин е скочило до 1,4 млрд. долара.

Сред отличените е и 26-годишният Остин Ръсел, който на 25 години става най-младият самосъздал се милиардер в света. Той получава тази титла през декември 2020 г., когато компанията му “Луминар” излиза на борсата. Ръсел основава бизнеса си едва 17-годишен, за да разработва висококачествени лазерни сензори за самоуправляващи се автомобили. Компанията му се оценява на 7 млрд. долара.

В класацията са включени и някои от най-влиятелните личности през изминалото десетилетие. Сред тях са певиците Риана и Майли Сайръс, както и съоснователят на аудиоплатформата “Спотифай” Даниел Ек.

Възходът на Влад Тенев пък започва през 2013 г., когато създава “Робинхуд”, заедно с Байджу Бхат. Двамата са състуденти от университета “Станфорд”. Там те завършват математика, след което започват да работят заедно. Само за един ден 10 000 души се регистрират в приложението им, а след първия месец вече били 50 000. “Робинхуд” се превръща в мания за младите потребители, които нямат опит в търговията с ценни книжа. Това, което привличало клиентите им, било, че всичко се извършвало онлайн и нямало брокерски комисиони.

Приложението “Робинхуд”, което вече има 22 милиона потребители, пусна акциите си на борсата през юли и в момента има пазарна капитализация от $ 25 млрд. Влад Тенев е роден във Варна и се мести да живее с родителите си в САЩ през 1992 г.