Две фирми са защитили европейски проекти за развъждане на африкански сом.

Едната фирма е от Лом. Рибарникът ще се помещава в съществуваща сграда в околностите на града, става ясно от инвестиционното намерение на дружеството.

В едноетажната сграда, която е на три нива, свързани със стълби, има 72 бетонови малки басейна. Шест от тях са предназначени за зарибителния материал, с който ще бъдат зареждани други трийсет. Идеята е годишно да бъдат получавани 150 тона, като очакванията са екземплярите да достигат тегло от 1,2 килограма. Останалите басейни ще са за обслужване на основното производство. В тях ще са монитрани механични и биологични филтри. Осемнайсет ще служат за резервоари, в тях ще се съхранява водата за аварийни ситуации. Планирано е на третото ниво да са секции за люпене на хайвера. Инвеститорите предвиждат използването на качествен зарибителен материал от чисти генетични линии, доставен от сертифицирани наши и чужди производители.

Сградата е разположена върху 773 квадрата, ще се отоплява с биомаса, няма да има хладилна и климатична инсталация. Тя ще бъде санирана, а басейните хидроизолирани.

Oще три фирми заявиха намерения, да отглеждат риба в Монтанско. В язовир “Гостилица” в село Белотинци ще развъждат дъгова пъстърва, есетрови - в околностите на Долно Белотинци, шаран, толстолоб, бял амур и пъстърва в землището на Дълги дел. Общо 19 проекта за създаване на рибни стопанства се реализират в Монтанско, уточни Александрина Здравкова, шеф на Областния информационен център.

По Програмата за морско дело и рибарство са подадени 19 проекта с обща БФП от над 6 млн. лв. по две приоритетни оси – „Насърчаване на устойчиви в екологично отношение, характеризиращи се с ефективно използване на ресурсите, иновативни, конкурентоспособни и основани на знания аквакултури“ и „Насърчаване на предлагането на пазара и преработването“.

Другите фирми, които ще се занимават с рибовъдство са от столицата