Обратната връзка от ЕК за плана за възстановяване не ни изненадва и не ни притеснява. България всяка година получава препоръки от ЕК, миналата година има 34. Това заяви вицепремиерът Атанас Пеканов по време на блиц контрола в парламента.

По думите му България по голяма част от тях не е предприемала мерки. “До момента нямаше европейски механизъм всяка година да даваме резултат по тези проблемни сектори. Нека не се съсредоточаваме върху тези цифри сега - 43. В плана има 57 проекта и 46 реформи, ние сме получили обратна връзка, в която има два големи въпроса и отделни технически въпроси по някой от реформите. Например кога ще бъде въведен този закон - нещо, което сега е трудно да кажем. Техническите въпроси ще бъдат изчистени - те са очаквани. Големите два отворени въпроса са в сферата на енергетиката и в сферата на върховенството на закона. Водехме трудни преговори последните няколко месеца. Аз смятам, че ние сме задали нашата позиция, абсолютно невярно е че има голяма критика към енергийния сектор, в сектор енергетика, сега както е в плана, имаме огромен прогрес - това беше и обратната връзка, която получихме в много неформални срещи.” каза Пеканов.

Той подчерта, че страната ни червени линиии, от ЕК упорстват за още реформи, една от важните части е реформа в БЕХ, но това е нещо, което един служебен кабинет не може да поеме сега като реформа - това е червена по която продължавали преговорите.

“Не всичко, което получим от другата страна, е нещо, което ние сме склонни да приемем. В крайна сметка трябва да защитаваме крайната позиция за страната и позицията, която отделните министерства смятат за правилни.”, допълни още вицепремиерът.

По отношение на върховенството на закона - Пеканов посочи, че е свършена добра работа. “Правосъдното министерство предложи механизъм за критиката, която от години получаваме в годишния доклад, а именно за липсата на отчетност на главния прокурор, зададени са механизми как това да се адресира, като тук предстои са се изчисти в технически детайл самият механизъм как да се избира такова лице, което да може да разследва главния прокурор. Това са двата големи въпроса, по които действително продължават преговорите, но това че получаваме някакъв коментар от ЕК, не значи че всеки трябва да бъде приет - ние защитаваме нашата позиция.”, каза още Пеканов.

“В края на август бях при вас и търсех решение как да решим въпросите в енергетиката - реформа на БЕХ, която да адресира проблема с кроссубсидирането вътре в БЕХ, които се вижда като проблематичен от страна на ЕК - нашата позиция за момента е че ние не можем да предложим такава”, категоричен беше Пеканов.

В сферата на върховенството на закона - трябва да се засили контрола и да се даде възможности да се разследва главния прокурор, особено при липса на повдигане на разследване. В преговорите сега се опитваме да оставим гъвкавост на НС да решава как да се слушат тези реформи, допълни още той.