НАСА започна да прави настройки на космическия телескоп "Джеймс Уеб", за да го подготви за работа в началото на лятото, както е планирано, предаде Ройтерс.

Екипите на американската космическа агенция, които отговарят за мисията, вече изпращат първи команди към задвижващите механизми за бавно позициониране и фина настройка на основното огледало на свръхмодерния телескоп.

Голямото огледало на "Джеймс Уеб" е направено от берилий - лек, здрав и студоустойчив метал. Диаметърът му е 6,5 метра и има 18 сегмента, покрити с много тънък слой злато, което отразява изключително добре инфрачервената светлина.

Те бяха прибрани заедно, за да се съберат в товарния отсек на ракетата, с която "Джеймс Уеб" беше изстрелян в космоса на 25 декември, предава БТА.

18-те сегмента бяха разгънати заедно с останалите структурни компоненти в рамките на две седмици след изстрелването на супермодерния апарат за наблюдение на космоса.

Сега те трябва да бъдат отделени от крепежните елементи, с които бяха прибрани и след това да бъдат придвижени съвсем малко по-напред от първоначалната им конфигурация. Това ще стане за десет дни. На следващия етап сегментите ще бъдат изравнени, за да образуват цялостна, непрекъсната повърхност, която събира светлина.

Подравняването ще отнеме още три месеца, обясни Лий Файнберг, който е част от екипа, отговарящ за мисията на "Джеймс Уеб".

По-малкото огледало на телескопа, чиято задача е да насочва събраната светлина към камерата и другите инструменти на "Джеймс Уеб", също е необходимо да се настрои, за да работи като част от общата оптична система.

Ако всичко върви по план, телескопът трябва да бъде готов да направи първите научни снимки през май, а още един месец ще бъде необходим, за да бъдат обработени и показани.

Космическият телескоп "Джеймс Уеб" е съвместен проект на НАСА, Европейската космическа агенция и Канадска космическа агенция. Учените планират да го използват за изучаване на най-старите звезди и галактики във Вселената, образувани след Големия взрив, както и за търсене на потенциално обитаеми планети.