Депутатите окончателно приеха удължаването на действието на миналогодишния бюджет. Той ще важи до края на март, когато се очаква вече да бъде приет новият годишен бюджет.

Така на практика се урежда изплащането на компенсациите за пенсионерите, които през януари получиха по-ниски общи доходи от преизчислена пенсия и Covid добавка спрямо декември миналата година. Върху Covid добавката няма да може да се налага и запор по предложение на омбудсманката Дияна Ковачева. Предложението и беше внесено от шефа на бюджетната комисия Любомир Каримански при гласуването вчера в ресорната комисия.

Депутатите приеха и възнагражденията за личните асистенти да се изчисляват с по коефициент 1.4 от минималната заплата. Досега той беше 1.2.

С удължаването на бюджета се отблокират и ваучерите за храна, които не можеха да се отпускат заради забавянето на бюджета. Към момента тяхната стойност е 80 лева. Както “24 часа” вече писа в бюджета за тази година тяхната стойност ще бъде увеличена на 200 лева и с тях ще може да се плаща и ток, парно и вода - промяната беше анонсирана от икономическия министър Корнелия Нинова преди дни.

С приетия сега законопроект се удължават разпоредби от държавния бюджет, бюджета на здравната каса и този на държавното обществено осигуряване. Така на практика размерът на минималната работна заплата, на максималния осигурителен доход, на обезщетенията за безработица и други се запазват до март.