“Европа” ще е готова през септември догодина

Новото правителство вече има подписан първи голям инфраструктурен проект. Договорът е на стойност 266 млн. лв., подписан е на 22 декември с обединението “Европа-2022”, начело с “Главболгарстрой”. По силата на контракта компанията ще довърши магистрала “Европа” в частта между Сливница и околовръстното на столицата. Строителството ще продължи година и 8 месеца и тъй като дотогава другите два участъка от “Европа” ще са готови, през септември 2023 г. ще е завършена от София до Калотина. За първи път България ще има цяла магистрала от граница до граница, ако се смята и “Тракия” до Бургас.

За сключването на този договор обаче до момента не е съобщавано официално. Вчера текст се появи в статията за магистрала “Европа” в Уикипедия. От “Главболгарстрой” потвърдиха за “24 часа”, че са сключили договор, но казаха, че правилата на търга изискват съобщението да бъде направено от пътната агенция. Оттам обаче не са съобщавали за договора, а на сайта на агенцията нито на тази дата, нито по-късно има такова съобщение.

“Главболгарстрой” спечели обществена поръчка, обявена от АПИ още през февруари 2021 г., а в началото на април бяха отворени 10 оферти. Чак през ноември агенцията е класирала обединението на първо място. По-късно са изтекли сроковете за обжалване и тъй като никой не е обжалвал, договорът е сключен. Изграждането на този участък се финансира от новата транспортна оперативна програма, която все още не е утвърдена.