В България бе намалена от 14 на

10 дни, но май пак е прекалено дълга

Да бъде максимално кратък срокът на карантината на заболели от COVID и на контактните, предлагат работодателски организации. Мотивите им - с новия щам омикрон заразените стават все повече, но болестта се кара по-леко.

Дългата карантина не дава възможност на вече оздравели хора с отрицателен PCR тест да се върнат бързо на работа.

Освен финансов проблем за държавата - тя плаща болничните, по-дългата карантина е голям проблем и за всички производства, напомнят работодатели. При много карантинирани работници на ключови позиции цели бизнеси

трябва да спрат, но всичките им

фиксирани разходи остават

От Асоциацията на индустриалния капитал посочват, че в много държави са намалили карантината на 5 дни и ефектът веднага е видим.

Още през есента на 2020 г. водещият германски вирусолог Кристиан Дростен прави революционното тогава предложение изолацията на болните да се намали от две седмици на 5 дни с аргумента, че опасността от заразяване на околните вече е преминала.

Така още от декември 2021 г. здравните власти в страните, които първи бяха залети от новата вълна, разрешиха на хората без или с леки симптоми да се изолират само 5 дни. Пример дадоха САЩ, чийто прочут главен инфекционист

Антъни Фаучи обясни, че това

е начинът обществото

да работи нормално - като хората се върнат на работните си места, особено тези с ключови професии.

От близките до нас страни ги последва Гърция. Чехия го направи веднага след Нова година. А преди дни Норвегия отмени изобщо карантината за контактни, като я замени с ежедневно тестване. Срока скъсиха и Франция, Италия, Белгия, Румъния и др.

У нас дългата карантина бе резната едва на 11 януари, оттогава болните стоят вкъщи 10 вместо 14 дни, а контактните им - 7. Заповедтта на министър Асена Сербезова даде право на хората с бустерна доза, които са били в контакт с болен, да се освободят от изолацията с отрицателен PCR тест 72 часа след началото на карантината (то се брои от последния контакт с болния). Въпреки това в момента училищата изпитват големи затруднения да осигурят заместващи преподаватели на карантинираните им колеги.

Към 27 януари

в изолация са близо 5% от учителите

у нас, 3,44% от непедагогическия персонал, а от учениците - 2,65%. Това обаче са средни данни за страната, в областите с пикови стойности на заболеваемостта процентите са много по-високи.

С диагноза COVID са 3,66% от педагозите, 2,45 от служителите и 1,18% от учениците, отчитат още от Министерството на образованието и науката. Ваксинираните учители вече са 48,35%, а сред останалите служители делът е 38,38%.

Само 9,3 на сто от гимназистите са имунизирани, други над 8,5% са преболедували. Инфекцията през последните 6 месеца са изкарали и 6,7% от учениците от 5-и до 7-и клас, както и 21,26% от учителите им.

Средната заболеваемост в страната продължава да расте и вчера бе 1643 на 100 хил. население. 26% са положителните проби. Най-много нови болни отново има в София и Пловдив - съответно 2644 и 1003.

Австрия отменя локдауна

за хора без ваксина,

в Англия свалят маски

Австрия отменя от 31 януари локдауна за неваксинирани срещу коронавирус, обяви канцлерът Карл Нехамер, цитиран от Ройтерс. Решението е било взето, след като е станало ясно, че ситуацията в болниците се е стабилизирала.

Остават обаче валидни правилата, че в търговската мрежа и в заведенията за хранене достъп имат единствено ваксинираните и преболедувалите, които имат валиден зелен сертификат. Запазва се и вечерният час: в 22 ч затварят заведенията и културните институции в страната.

От четвъртък в Англия пък отпадна задължителното носене на маски на обществени места, представянето на зелен сертификат за посещение на заведения и спортни събития.

Премахването на ограниченията се приема с известни резерви. Голяма част от магазините призоваха клиентите си да продължат да носят маски. Същото сториха и от транспорта в Англия.

Планира се на 11 февруари да отпаднат всички тестове за ваксинираните, които идват във Великобритания. Неваксинираните няма да има нужда да се подлагат на десетдневна карантина, но ще трябва да показват отрицателен тест за влизане в страната.

На свой ред Италия ще облекчи наложените заради коронавируса ограничения за всички посетители от страни от ЕС от 1 февруари. Здравният министър Роберто Сперанца е подписал заповед, според която пътниците от държави от ЕС ще имат нужда единствено от т.нар. зелен сертификат, като се отменя изискването за тест при влизане в страната. (24часа)