До дни се очаква България да активира европейския механизъм за специална защита. Така бягащите от войната украинци по-лесно ще могат да получат бежански статут и да започнат работа у нас. А работодателите вече изразиха готовност да осигурят 200 000 работни места, съобщава NOVA.

Ирина е майка на две деца. Бягат от родния си град Василков, за да пристигнат в София 6 дни след началото на военните действия в Украйна. И през сълзи си спомня за ужаса от преживяното. Милена Тодорова

Милена Тодорова

"Дойдохме, защото започна войната. Страшно е. Децата се страхуват дори и в момента от прелитането на самолетите. Дори и в момента, когато има заря се чувстват, че са в бомбардировка – това от което избягахме", споделя тя.

Зад гърба си оставя баща, съпруг, брат, за да търси спасение за своите деца. Благодарение на групи за помощ на бежанци в социалната мрежи Ирина започва работа само няколко дни след нейното пристигане.

"Възможността да осигуриш на хората работа, за да могат да отглеждат нормално децата си, въпреки че са в ненормална ситуация е въпрос на морал 1.52 3,20 Трудностите са по-скоро административни и по-скоро самото оформяне на документите и самото официално подписване на трудовите договори е доста усложнена и все още няма разписана ясно облекчена процедура, по която това да се случва", казва Милена Тодорова, директор на фирма. Десислава Алексиева

Десислава Алексиева

За тромавата процедура по наемането на украинци на работа, алармира и Десислава Алексиева, която приема назначаването на бежанец като лична кауза.

Според Десислава Алексиева – собственик на книжарница и културен център, ние си мислим, че помагаме на тях, а истината е че те ни помагат на нас и ни учат ежедневно как да ставаме по-добри хора. Така Света, която напуска Киев с дъщеря си, започва работа в културния център.

"Истината е, че аз й плащам от свои лични средства, защото всяка фирма има счетоводство, няма как нещо от фирмените средства да отива без документ при някой друг така че поради тази причина – това са лични каузи,- ако може да помогнем на един човек, значи сме свършили някаква работа", посочи тя.

Самата Света по-рано също е имала кафене, знае как се прави, не е било нужно някой да я обучава. "С помощта на български приятели, защото по принцип работа трудно се намира, още на следващия ден след като пристигнах започнах работа", разказа тя.

Най-важен приоритет за Света обаче остава намирането на училище за дъщеря й. Би искала, ако моята дъщеря успее да учи тук и аз да мога да работя – то тогава ще останем тук.

За да влязат в българско училище, родителите на децата трябва да подадат заявление в Регионалното управление на образованието. А за целта украинските граждани трябва да притежават регистрационна карта за временна закрила и личен номер на чужденец.

"Когато това условие е осъществено, то тогава от РУО тези деца и ученици се насочват към съответната детска градина и съответното училище. Те се обучават по абсолютно същата програма и учебни планове, такива, какви са за българските деца, единствената разлика е допълнителното обучение по български език", отбеляза Анелия Йотова – държавен експерт в дирекция приобщаващо образование.

От Сдружението на украинците в България са създали платформа, която дава възможност на фирми да обявят свободни позиции, за които бягащите от войната могат да кандидатстват.

"Ние сме записали всички фирми – получаваме оферти от тях, предложения за работа, но очакваме директивата. Докато са в процедурата на изваждане на статут на бежанец, те нямат право да работят", подчерта Олена Шопова.

Украйна изглежда като затворена страница за Света и Ирина. А България се оказва мястото, където могат да започнат живота си наново. Тук се чувства в безопасност, първоначално се притеснява, но сега се чувства все по-добре.

"Най-амбициозния план е да ако съпругът ми дойде в България – бих искала да отворим магазин, какъвто имах в Украйна и да останем в България", сподели тя.